«Το υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι’ αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη”, τονίζεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την υπόθεση που αφορά στις προσαγωγές πέντε ανηλίκων και δύο ενηλίκων, την περασμένη Τρίτη, στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.

«Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε πέντε ανήλικους και δύο ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα», αναφέρει ακόμη το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει:

«Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος. Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία».

Και καταλήγει ως εξής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Την  ίδια ώρα τη διερεύνηση συμβάντος που αφορά σε αυθαίρετες νομικά και ηθικά, διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης που υπέστησαν πέντε προσφυγόπουλα στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, ζητά με ανακοίνωση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ζητά και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν και ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις.

Συγκεκριμένα, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις αυθαίρετες νομικά και ηθικά διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης από αστυνομικά όργανα στο ΑΤ Ομονοίας. Διαδικασίες που υπέστησαν για πολλές ώρες πέντε προσφυγόπουλα 12-14 χρονών» και τονίζει ότι «στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας».

Επισημαίνει ότι «δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό» και πως «η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών». Αναφέρει ακόμη ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό, ασφαλώς αποτελεί κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας, που είναι αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες».

«Όλα, όμως, έχουν το όριό τους», σημειώνει και αναφέρει:

«Επειδή θύματα ήταν μικρά παιδιά, που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Επειδή, κανείς και καμία δεν πρέπει να ανέχεται ή να σιωπά μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις».

Η ανακοίνωση της ΠΓ καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς», ότι «τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.», ότι «το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο» και πως «το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ».