Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιλύεται μία σειρά λειτουργικών και άλλων ζητημάτων που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την διάρκεια σύσκεψης με δημάρχους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφερειακή ένωση δήμων Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, «επιτάχυνσης απορρόφησης των πόρων που διατίθενται στους δήμους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, που φθάνουν τα 326 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα».

Στην συνέχεια, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων κατανομής των τακτικών πόρων στους δήμους, με κριτήριο, όπως τόνισε, όχι μόνο το πληθυσμιακό, και με σαφή την πρόθεση για ενίσχυση των μικρών και περιφερειακών δήμων.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εγώ σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένος αυτό να το κάνω πράξη και άμεσα».

Σε σχέση με την απόδοση των τακτικών πόρων που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει όπως ακριβώς έκανε πέρσι ενώπιον της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, και μάλιστα με συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι που μίλησαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης, έθεσαν θεσμικά, οικονομικά και επί μέρους ζητήματα λειτουργίας των δήμων.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε τόλμη και αποφασιστικότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνει για εμάς το κάτι παραπάνω για τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα που μας απασχολούν».