«Θέλουμε το 2018, κάποιος στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο να είναι περήφανος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που έκανε τους συμβιβασμούς της -να εξηγήσουμε γιατί χρειαζόταν να γίνουν αυτοί οι συμβιβασμοί- αλλά συγχρόνως να είναι περήφανος γιατί κάναμε αυτό για την πρωτοβάθμια υγεία ή κάναμε αυτό για την υγεία ή κάναμε κάτι για τα δικαιώματα, για τον πολιτισμό», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο commonality.gr, την ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της εσωκομματικής τάσης των «53».

Ο ίδιος σημειώνει πως έχει χωρίσει την πολιτική της κυβέρνησης «σε τρεις κουβάδες. Ο ένας είναι αυτά που έχουμε συμφωνήσει και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα. Και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα γιατί γρήγορα θέλουμε να βγούμε από το πρόγραμμα. Ο δεύτερος κουβάς είναι αυτά που είναι υπό διαπραγμάτευση -που είναι και οι εργασιακές σχέσεις- τους επόμενους μήνες. Ο τρίτος κουβάς είναι αυτά τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «πρέπει να κάνει απολογισμό, να βάλει προτεραιότητες» και κάνει λόγο για τη σημασία «ύπαρξης διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό ενός αριστερού κόμματος» και περιμένει από τον εσωτερικό διάλογο, αλλά κυρίως από τη νεολαία, να έρθουν οι τομές εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένα οργανωτικό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ακόμη πως «η Αριστερά δεν έχει βρει το σωστό μοντέλο για ένα αριστερό κόμμα που να αντιστοιχεί στη φάση που διανύει το κίνημα αυτή την περίοδο. Δεν έχουμε βρει δηλαδή ένα κόμμα που είναι ελκυστικό, που είναι αποτελεσματικό, δημοκρατικό, αλλά δεν το βαριέται ο κόσμος. Αυτό δεν το έχουμε βρει».