Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη σημερινή τους συνάντηση συμφώνησαν ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών χρειάζεται διάλογος από μηδενική βάση με νέα πρόσωπα, διαλεγμένα από την Πολιτεία και την Εκκλησία, χωρίς πολιτική σφραγίδα.

«Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τίποτα αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ιεραρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σε συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναφορικά με το ζήτημα των θρησκευτικών.

«Είμαστε στη διάθεσή σας ώστε σε αυτόν τον διάλογο να γίνουν απόλυτα διακριτές οι θέσεις της εκκλησίας οι σχέσεις της ορθοδοξίας με το έθνος και κάποιες αλλαγές που πιθανώς θα πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ναι μεν στα σχολεία πλέον υπάρχουν και παιδιά άλλων θρησκειών που δικαιούνται τη δική τους εκπαίδευση, όμως πρόσθεσε  ότι η πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι μαθητές.

«Κανείς», τόνισε, «δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.  Ο πρωθυπουργός με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί η ορθοδοξία με την πατρίδα μας και με τη διδασκαλία».

Καμμένος: Το θέμα είναι λήξαν

Συγκεκριμένα, κατά την αντιφώνησή του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως ανακοινώθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Καμμένος σημείωσε:

«Κατ’ αρχήν, θέλω να σας πω ότι μίλησα με τον Πρωθυπουργό και άκουσα την ομιλία του. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με το έθνος, αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Σας διαβεβαιώνω ότι και ο Πρωθυπουργός, όπως εξάλλου είπε στη Βουλή πριν από λίγο, με κανένα τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί – ούτε μπορεί να αποκοπεί – η Ορθοδοξία από την πατρίδα μας και βεβαίως αυτό αφορά και τη διδασκαλία.

Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η συνάντηση γίνεται μετά την αποδοχή από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ότι ξεκινά ένας διάλογος, από μηδενική βάση. Και μάλιστα, επειδή τον ρώτησα, μου διευκρίνισε ότι τα βιβλία που θα γραφούν και το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας της Εκκλησίας με το Υπουργείο Παιδείας.

Άρα ανετράπη πιστεύω αυτή η κακή εικόνα που δημιουργήθηκε, η οποία μας προβλημάτισε πάρα πολύ. Δεν σας κρύβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτα αυτά τα οποία ειπώθηκαν, γιατί ο ρόλος της Εκκλησίας είναι απόλυτα σαφής και στη διάρκεια της Κατοχής όπου είχαμε ιερείς που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχε αντίσταση εκ μέρους της Εκκλησίας και βεβαίως σε κάθε αγώνα του έθνους. Μάλιστα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ξέρετε, έχουμε καθιερώσει στο εθνόσημο τους προστάτες Αγίους, προσθέσαμε μάλιστα και τον Προφήτη Ηλία στην Αεροπορία Στρατού πριν από λίγες ημέρες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω από την πλευρά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά και ως κυβερνητικός εταίρος, ότι εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε για τίποτα εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ιεραρχίας.

Με πολύ σεβασμό θα ακούσουμε τις αποφάσεις που θα πάρετε, θα συμβάλλουμε στο διάλογο που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, αν χρειαστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Χαίρομαι παρά πολύ που κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς μας έχουμε πλέον μία λύση σε αυτό που είχε δημιουργηθεί και είμαστε στη διάθεσή σας στο διάλογο να γίνουν απόλυτα διακριτές οι θέσεις της Εκκλησίας μας, η σχέση της Ορθοδοξίας με το Έθνος και κάποιες αλλαγές που πιθανόν να πρέπει να γίνουν, τις οποίες να θυμίσω πρώτα τις ζήτησε η Εκκλησία .

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον τα σχολεία μας έχουν παιδιά που είναι άλλων θρησκειών, τα οποία δικαιούνται να έχουν και εκείνα τη δική τους εκπαίδευση. Όμως η πλειοψηφία είναι οι Ορθόδοξοι μαθητές και έχουν και εκείνοι δικαίωμα να μαθαίνουν την αλήθεια από τα θρησκευτικά με βάση τον Ορθόδοξο λόγο.

Πάντως, Μακαριότατε, να σας διαβεβαιώσω ότι το καράβι δεν θα βουλιάξει, γιατί έχει τον Άγιο Νικόλαο οδηγό, που στις δύσκολες στιγμές πάντα παρεμβαίνει».