Ολομέτωπη επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.

Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα. Ο κ. Δένδιας, αμφισβήτησε τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως κάνει κουμάντο ο εξωτερικός μέτοχος, αφού αυτός εκλέγει το ΔΣ το οποίο και ασκεί την διοίκηση. Καταλόγισε στον κ. Τσακαλώτο, ότι με «πονηρή διάταξη», το εποπτικό συμβούλιο «κλειδώνει τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και μόνον με την συμφωνία της ΕΕ μπορούν να επανέλθουν στο ελληνικό δημόσιο».

Υποστήριξε ακόμη, ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε μια «ακόμη πιο πονηρή διάταξη», με βάση την οποία πρωταρχικός στόχος του Ταμείου καθίσταται η ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας με άλλα μέσα. «Δίνει δηλαδή δύο επιλογές ή τα ξεπουλάμε τώρα αμέσως ή τα ιδιωτικοποιούμε» είπε.

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι κι αυτές οι λίγες που παρείχαν προστασία στους αδύναμους αίρονται με το νομοσχέδιο αυτό, αφού «ξεψηφίζεται ότι ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες», ανέφερε ότι συντελείται θεσμική υποδούλωση του ελληνικού κοινοβουλίου σε παράγοντες εκτός Ελλάδας. «Πέφτει το τελευταίο φύλλο συκής στο ασφαλιστικό νομοθέτημα και τα τελευταία πέπλα προστασίας των αδύναμων», σημείωσε. «Είναι απαράδεκτα και ανεφάρμοστα τα μέτρα αυτά. Θα αποτελέσουν καταστροφή. Θα αφανίσετε τους επαγγελματίες, που θα βγουν εκτός αγοράς. Αφανίζετε το σύνολό της αστικής τάξης της χώρας», είπε ο κ. Δένδιας.

«Εμείς ούτε αντιμνημονιακοί είμαστε, ούτε εναντίον της Ευρώπης, αλλά το γεγονός ότι η τρόικα τα συνομολογεί όλα αυτά, δημιουργεί τεράστιες ευθύνες. Διότι είναι προφανές ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και οι ευρωπαίοι και εσείς το ξέρετε. Παρατείνεται απλώς μια αδιέξοδη κατάσταση. Με τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές και τέτοιους φορολογικούς συντελεστές δεν υπάρχει καμία χώρα στον πλανήτη να έρθει οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Καταλόγισε εξάλλου, «διγλωσία και προχειρότητα» στην κυβέρνηση αναφορικά με την ενεργειακή της πολιτική.

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας: «Είναι προφανές ότι η άσκηση δεν σας βγαίνει. Βρίσκεστε σε πλήρη αποδρομή. Και η υπόθεση Καλογρίτσα σας προσέθεσε το χειρότερο: σας γελοιοποίησε. Γιατί το χειρότερο για μια κυβέρνηση δεν είναι να την βρίζουν είναι να γελάνε μαζί της» και εκτιμώντας πως τώρα η κυβέρνηση ξεκίνησε να στήνει το υποτιθέμενο παραμύθι των εκλογών αν δεν σας βγει η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του χρέους.

«Είχατε την ευκαιρία σας και την χάσατε με τον χειρότερο τρόπο, δείξτε λίγη αξιοπρέπεια και λίγη σοβαρότητα τώρα στα στερνά σας», είπε.

Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως δεν είναι αληθή τα όσα ισχυρίστηκε για το Υπερταμείο, δεν περιέχεται πουθενά στον νόμο ότι εντάσσεται το σύνολο της περιουσίας του, είναι ψέμα η κατηγορία Δημοσίου στο Ταμείο και εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. «Αυτό είναι η μεγάλη μας νίκη» είπε ο κ. Τσακαλώτος και ζήτησε από την ΝΔ να δεσμευθεί ότι η ίδια δεν θα προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, καθώς και να διευκρινίσει τί θα έκανε με την ΔΕΗ.