Εξηγήσεις για τη φράση ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εκτελεστεί από πολιτικό δικαστήριο» έδωσε ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

«Άλλο πράγμα είπα εγώ άλλο έγραψαν οι εφημερίδες», είπε και εξήγησε πως «ο Τσίπρας ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά, ανέβασε τη νεολαία με όνειρα, είπε ότι υπάρχει τρίτος δρόμος και στη συνέχεια τα όνειρά τους γκρεμίστηκαν. Και έτσι είπα ότι αν υπήρχε ένα πολιτικό δικαστήριο τον κ. Τσίπρα θα τον εκτελούσε με την έννοια ότι ήταν μια μεγάλη απάτη εις βάρος της κοινωνίας γιατί ενέπνευσε τη νεολαία με όνειρα, την έβαλε να αγωνίζεται και μετά την εγκατέλειψε. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό».

«Ο κύριος Τσίπρας είναι ο κακός άνθρωπος που θέλει να τα πουλήσει όλα; Όχι, απλά η χώρα έχει περιέλθει σε μια κατάσταση όπου ο Αλέξης Τσίπρας ή θα τα υπογράφει όλα είτε θα τα τινάξει όλα στον αέρα και πάμε για Grexit. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει», είπε ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης, «ο Τσίπρας ήρθε το Γενάρη και είπε θα κάνει ‘ντα’ τη Μέρκελ και θα ενώσει τους νότιους κατά των Βορείων, θα αλλάξει την Ευρώπη και καταλήξαμε τον Ιούλιο του 2015 να πάει να τα υπογράψει όλα». Ωστόσο, όπως είπε, «ούτε ο Σαμαράς ήταν κακός που πέρναγε αντιλαϊκά μέτρα και κοψίματα συντάξεων απλώς τότε υπήρχε μία κακή αντιπολίτευση που έλεγε προδότες τους κυβερνώντες. Αυτή είναι η κατάσταση. Η μισή Βουλή λέει την άλλη μισή Βουλή προδότες».

Αναφερόμενος στα σενάρια για κρυφή συμφωνία του ίδιου με τον κ. Τσίπρα, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων παραδέχτηκε ότι «ακόμα και η σύζυγος μου με ρωτάει “μπας και έχεις κάνει τίποτα ύπουλο που ούτε εγώ δεν το γνωρίζω;”». Ωστόσο, όπως τόνισε, «εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω και το χω πει και στον ίδιο. Εγώ ψήφο δεν δίνω και αν του φύγουν βουλευτές θα πάμε σε εκλογές. Θα γίνουν πρώτα εκλογές».

Ο κ. Λεβέντης κάλεσε Τσίπρα και Μητσοτάκη «να ξεπεράσουν τους διχασμούς και να σχηματίσουν κυβέρνηση όπως τη θέλει όλη η Ελλάδα αλλά και η ομογένεια. Πήγα στις ΗΠΑ και δεν περίμενα η ομογένεια να χει τέτοιο πόνο για την Ελλάδα».

Κλείνοντας, ο κ. Λεβέντης θέλησε να κάνει και «δύο συστάσεις» όπως είπε για τις τηλεοπτικές άδειες και για τη θρησκεία.

«Εγώ λέω να μην κλείσουν τα κανάλια, αλλά να τους βάλουμε 60 εκατ. ευρώ του καθενός και όποιοι μπορέσουν αν πληρώσουν, να παραμείνουν. Άποψη μου είναι. Αν μπορέσουν να πληρώσουν κι αν εκπληρώσουν τους όρους για πλουραλιστικό πρόγραμμα, πληρωμές κτλ να παραμείνουν ζωντανοί», είπε.

Από την άλλη, «για τη θρησκεία, την ώρα που η χώρα πεινάει, είναι η ώρα ο Φίλης να αφαιρεί θρησκευτικά; Παρακαλώ τον κ. πρωθυπουργό που δεν είναι ο παλιός του ΄15 αλλά δείχνει να πιστεύει στην Ευρώπη, τον παρακαλώ να μην αφήνει τους υπουργούς να του κάνουν χαρακίρι».