Με ανταλλαγή οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων για τις σχέσεις με τη διαπλοκή και τη «σκανδαλώδη μεταχείριση μεγαλοεργολάβων» ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω». Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των δύο βουλευτών στην ολομέλεια που συζητείται το νομοσχέδιο:

«Πρέπει να πω για τις υβριστικές τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι τις ίδιες τις έχει εξαπολύσει ενάντια στη ΝΔ. Τα βιντεάκια στο you tube έχουν ανέβει! Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή όταν σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στελέχη σας έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Όποια πέτρα διαπλοκής σηκώθηκε μέχρι τώρα, είναι από κάτω και ένα στέλεχός σας. Εμείς διαπραγματευόμαστε σε αντίθεση με εσάς που ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες φωνές του ΔΝΤ. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες απέναντι σ’ ένα σύστημα διαπλοκής, που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες και προσπαθεί “με νύχια και δόντια” να διατηρήσει το καθεστώς ανομίας, που επέβαλε στη δημόσια ζωή για χρόνια», ανέφερε ο κ. Ριζούλης.

«Δυστυχώς προκαλείτε. Ξέρετε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνούν να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες. Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων ως μη όφειλαν. Είχαμε μέχρι χθες υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του πρωθυπουργού και κουμπάρο πολλών υπουργών. Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους, για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια στο μεταναστευτικό και βεβαίως υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου εθνικού εργολάβου του κ. Καλογρίτσα, του νέου εθνικού εργολάβου από την τράπεζα Αττικής», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.