Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, συναντήθηκε χθες, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη δεύτερη τέτοια συνάντηση που πραγματοποιείται, μετά την πρώτη που έγινε στην Βουλγαρία τον Μάιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι υπουργοί Εξωτερικών Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας επέδειξαν ενδιαφέρον για κοινά projects σε θέματα πληροφορικής, για την έναρξη συνάντησης σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών για το μέλλον της Ευρώπης «υπό την σκιά του Brexit», για την έναρξη συζήτησης για τη διεύρυνση, καθώς και οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν την διεύρυνση και θέλουν να σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κορέας, χώρα με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με ναυτιλιακά και οικονομικά συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή προσκλήσεων για εκατέρωθεν επισκέψεις, ενώ οι Κορεάτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας, τις οποίες, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει».

Επιπλέον, με αφορμή τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2017 στην Κορέα επήλθε συμφωνία για τη διεξαγωγή πολιτιστικής εβδομάδας, Κορεατική στην Ελλάδα και ελληνική στην Κορέα, πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων.

Το αργότερο έως την Τετάρτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συνάντηση στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με του κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, θα τεθούν ζητήματα που άπτονται του ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς, όπως σημείωναν, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, η Τουρκία προσπαθεί να προωθεί ψηφίσματα σε ότι αφορά την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. «Χρειάζεται συνεπώς να περνούν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες» επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βολιβίας και του Ιράκ, δύο χώρες που η Ελλάδα θέλει να προσκαλέσει σε μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, υπό την ονομασία GC10, και αφορά στους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς. Η πρωτοβουλία αυτή είναι συναποφασισμένη μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και θα προσκληθούν το Μεξικό, η Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Βολιβία και άλλες χώρες.

«Είναι ένας έξυπνος τρόπος να φέρεις μαζί χώρες που, υπό άλλες συνθήκες, δύσκολα θα έχεις επαφές μαζί τους» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι η έδρα του φόρουμ θα είναι στην Ελλάδα και θα είναι φόρουμ διαβούλευσης για θέματα πολιτιστικής συνεργασίας, για τη θέση της βιομηχανίας πολιτισμού και γενικά για θέματα «soft power».

Το απόγευμα (τοπική ώρα) ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Βαρτ Έιντε, σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σημείωσαν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει περάσει, μέσω όλων των κατάλληλων διαύλων, τις θέσεις της, ειδικά σε ότι αφορά ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας, τα οποία είναι θέματα αρχής.

«Είναι βασική προϋπόθεση να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, λύση δίχως αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει» υπογραμμίζουν.

Σημειώνουν επίσης, ότι η Αθήνα επανειλημμένα έχει μεταφέρει στον κ. Έιντε το μήνυμα ότι «δεν έχει τη θέση του μεσολαβητή που παίρνει ίσες αποστάσεις, αλλά έχει τη θέση του θεματοφύλακα των αξιών των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να γίνουν σεβαστές» και ότι σε αυτήν τη διαδικασία «δεν θέλουμε να παίρνουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να προστατεύσουν τις αρχές τους».

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου.

«Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά στο πλαίσιο των προσπαθειών της για σταθεροποίηση όλων των Βαλκανίων έχει εκφράσει την άποψη ότι το Κόσοβο έχει ευρωπαϊκή προοπτική και θέλει να έχει σχέση συνεργασίας με αυτήν την οντότητα» σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φ. Μογκερίνι.

Τις επόμενες ημέρες, σε συνέχεια των τριμερών συναντήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα γίνει για πρώτη φορά συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Αθήνα θέλει να δείξει στους Παλαιστινίους ότι οι σχέσεις της δεν είναι μονοδιάστατες και κυρίως έναντι του Ισραήλ «διατηρούμε τις παραδοσιακές σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο, είναι ένα στοιχείο ισορροπίας αυτή η τριμερής μέσω της οποίας θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία και τον ρόλο μας σε όλη την περιοχή».

Στο πρόγραμμα του κ. Κοτζιά περιλαμβάνεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως η Αθήνα θεωρεί τη συνεργασία αυτή κομβικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου, καθώς «είμαστε τρεις χώρες που βλέπουμε με την ίδια οπτική πάρα πολλά προβλήματα, έχουμε προχωρήσει projects συνεργασίας στην οικονομία, σε υποδομές, στην ενέργεια, ενώ είναι πολύ χρήσιμο να επιβεβαιώνεται αυτή η συνεργασία ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής που θα γίνει στο Κάιρο στις 11 και 12 Οκτωβρίου».

Ακόμα, θα υπάρξει διμερής συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομολόγό του της Λιβύης.

Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταθεροποίησης της Λιβύης, καθώς «πρέπει να παίξει και τον ρόλο της, να αποτραπούν τα προσφυγικά ρεύματα, και βεβαίως έχουμε και σειρά άλλων θεμάτων, όπως της ΑΟΖ που είναι μια διαπραγμάτευση η οποία έχει μείνει πίσω».

Ο κ. Κοτζιάς θα παραστει στη δεξίωση που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σηματοδοτώντας με αυτήν, την έναρξη της εκστρατείας της Γερμανίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με εβραϊκές οργανώσεις και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι «είναι η καθιερωμένη συνάντηση που γίνεται, αλλά δεν είναι πάντα αυτονόητο, είναι χρήσιμο πάντα να επιβεβαιώνεται η συνεργασία μας, το καλό πνεύμα συνεννόησης, να περνούν μηνύματα τα οποία είναι αμοιβαία χρήσιμα».

Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας, των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-ΝΑΤΟ. Επίσης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

Την Παρασκευή, θα μιλήσει για τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις προτεραιότητες και τις θέσεις της Ελλάδας στο Council of Foreign Relations.

Την ίδια ημέρα, θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών «δεν αναμένεται κάτι συνταρακτικό από αυτή την συνάντηση δεδομένων των πολιτικών προβλημάτων και του αδιεξόδου που υπάρχουν στα Σκόπια». «Αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν αποκτήσει μια κυβέρνηση (η γειτονική χώρα) δεν μπορείς να έχει συνομιλητή για να προχωρήσει σε τέτοια θέματα» προσθέτουν.

Υπενθυμίζουν ότι τον Απρίλιο είχε γίνει συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ χρήσιμο να επαναλαμβάνονται οι θέσεις και οι αρχές μας και να είναι σαφές προς τη διεθνή κοινότητα και προς τον διεθνή παράγοντα, πως η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση, δεν είναι η Ελλάδα το εμπόδιο στην λύση».

«Εμείς, απεναντίας, έχουμε πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες όπως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να γυρίσουμε μια σελίδα, για να υπάρξει συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας, πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διασυνοριακά, με την οικονομία και αυτό έχει αναγνωριστεί από τον διεθνή παράγοντα, από φίλους και εταίρους και από τους ίδιους του Σκοπιανούς και τους ξένους, που αρχικά το είχαν δει με δυσπιστία» συμπληρώνουν.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως έχουν γίνει πολλοί γύροι συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια, έγινε σε ένα «πρωτόγνωρο κλίμα, έκανε μια ιστορική ομιλία στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στους πρέσβεις των Σκοπίων και τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν μηνύματα συνεργασίας υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα πρέπει και τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την πολιτική οικειοποίηση του παρελθόντος μας, της αρχαιολατρείας και να μην υπάρχει καμία υπόνοια αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα -τους έχει επανειλημμένα μεταφέρει το μήνυμα ο υπουργός- θέλει τη σταθερότητα στα Σκόπια, είναι η χώρα που κατεξοχήν έχει συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Σκόπια και σε αντίθεση με άλλες χώρες, «δεν σηκώνει το δάχτυλο», έχει πει ότι δεν θέλει να παρέμβει στην εσωτερική συζήτηση και στα εσωτερικά θέματα των Σκοπίων, είναι θέματα δικά τους και πρέπει να τα λύσουν, βεβαίως με σεβασμό των απαραίτητων κριτηρίων, αλλά θεωρούμε αντιπαραγωγικές έξωθεν παρεμβάσεις που συχνά μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία θέλουν να φέρουν» σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

(Φωτογραφία αρχείου)