Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος ρεαλιστικής ελπίδας, που θα δημιουργήσει κοινωνική και πολιτική δυναμική, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ ο κ. Κύρτσος εξήγησε ότι η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για πολιτική μείωσης της φορολογίας και διευκόλυνση των επενδύσεων αποσκοπεί στη διευκόλυνση της οικονομίας, ενώ για το κατά πόσο η ΝΔ θα μπορούσε ως κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν είπε: «Η λογική της ΝΔ είναι ότι εάν κινηθείς δυναμικά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τότε οι θεσμοί θα σε διευκολύνουν». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικότερα το Eurogroup σε ζητήματα που έχουν σχέση με την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, δείχνουν το τελευταίο διάστημα μια ελαστικότητα» πρόσθεσε.

Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, επομένως δημιουργεί μια δυσκολία συνεννόησης με τους εταίρους» και «χάνει την ευκαιρία για κάποιες διευκολύνσεις».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, που διαμορφώνεται ενόψει εκλογικών διαδικασιών σε πολλές χώρες, ο κ. Κύρτσος εξέφρασε ανησυχία, καθώς, όπως είπε, «έχουμε πέσει σε μια ειδική κατηγορία, την κατώτατη κατηγορία της Ε.Ε., είμαστε η μόνη μνημονιακή χώρα», κάτι που χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνο, διότι «δεν έχουμε μια ομαδοποίηση μνημονιακών χωρών», κάτι που «δεν σημαίνει την καταστροφή μας, αλλά σημαίνει ότι ο βαθμός δυσκολίας έχει μεγαλώσει».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κ. Κύρτσος είπε πως η ΝΔ απολαμβάνει μια σταθερή δημοσκοπική πρωτιά, με σημαντική συσπείρωση όσων ψήφισαν ΝΔ την τελευταία φορά, εξέφρασε όμως την ανησυχία του για τη θέση και στάση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, σημειώνοντας: «Υπάρχει μια απογοήτευση του κόσμου η οποία είναι επικίνδυνη από πολιτική άποψη. Δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε ακραίες επιλογές, ή να μείνουν σπίτι τους» ανέφερε.