«Αμφισβητούμε ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μπορούν να βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα της κρίσης. Άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό. Αυτό όμως που προέχει είναι να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μια εθνική γραμμή και να την υπηρετήσουμε πριν να είναι αργά. Αυτή την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή στήριξη μπορεί να την υλοποιήσει», δηλώνει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι είναι αυτονόητο ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. «Κανένας μόνος του ή με κυβερνητικό εταίρο τσόντα δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση» συμπληρώνει και απευθυνόμενη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ διαμηνύει να μην προεξοφλούν την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην επόμενη Βουλή, εάν αποφασίσουν να παίξουν το μέλλον της χώρας κορώνα – γράμματα.

«Η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές. Δεν θέλει να τα αλλάξει όλα, θέλει να τα ελέγξει όλα. Όσο υποχωρεί κοινωνικά και απομονώνεται πολιτικά, τόσο παρεκτρέπεται θεσμικά. Στη Θεσσαλονίκη στη συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός έδειξε αυτή τη καθεστωτική του αντίληψη», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά.

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση της συνεργασίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς δηλώνει ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο με το Ποτάμι κι άλλες δυνάμεις υπό την προϋπόθεση ότι ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα παραπάνω είναι βασικές στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες θα επιμείνουμε. Συνεπώς όποιες εκκλήσεις και προσκλήσεις δεν απαντούν στα βασικά αυτά πολιτικά ζητήματα μόνο ως προσχηματικές μπορούν να εκληφθούν», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.