Έναν «ολοκληρωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας από την κρίση» θα καταθέσει στην αποψινή του ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του κόμματος, Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόκειται για έναν χάρτη, «ο οποίος θα προσπαθεί να συγκεράσει και να επιτυγχάνει βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη” εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του «Πρακτορείου FM», που εκπέμπει ζωντανά μέσα από το περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην 81η ΔΕΘ.

Όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, μπορούν να γίνουν «με τη σοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, με την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και με αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε κατεύθυνση στοχευμένης, σταθερής, λελογισμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών».

Στην αποψινή του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει «ένα σχέδιο αυτής της αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών μ’ έναν φορολογικό συντελεστή που είναι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% την επόμενη διετία, ενδεικτικά» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Χαρακτήρισε δε εφικτό τον στόχο αυτό, υπενθυμίζοντας πως «το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε φορολογικούς συντελεστές […] και διένειμε κοινωνικό μέρισμα χωρίς δημοσιονομικά εισοδήματα» επειδή είχε καταφέρει να κερδίσει «αξιοπιστία και βαθμούς ελευθερίας στη δημοσιονομική πολιτική».

«Ξέρουμε να το κάνουμε, το έχουμε ξανακάνει μέσα στην κρίση. Επειδή, ωστόσο, πράγματι μπορεί να υπάρχει καχυποψία θα καταθέσουμε μια σειρά από δημοσιονομικά ισοδύναμα στο σκέλος των δαπανών» σημείωσε, εξηγώντας πως η ενότητα των δημοσιονομικών ισοδυνάμων «δεν περικλείει απολύσεις», αλλά «θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές δαπανών, όπως είναι ενδεικτικά οι λειτουργικές δαπάνες, η αξιολόγηση στο Δημόσιο στο μέλλον· όχι με απολύσεις, αλλά με τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν φορείς».