Η Γερμανία και η Γαλλία θα εργαστούν από κοινού «πολύ εντατικά» και με στόχο την «επιτυχία» της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγελα Μέρκελ, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν πολύ εντατικά τους επόμενους μήνες προκειμένου όλο αυτό να στεφθεί από επιτυχία», επισήμανε η Μέρκελ, αφού παρουσίασε μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον κατάλογο των προτεραιοτήτων των επόμενων μηνών, όπως καθορίστηκε από τους 27 της Ένωσης, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία, τις αξίες βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση το 1957.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να εγγυώνται ότι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο που είχε συμβολικό χαρακτήρα σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια κρίση, ιδίως μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, «ήταν πολύ σημαντικό να επιδείξουμε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία» της Συνόδου της Μπρατισλάβας, εξήγησε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο η καγκελάριος κι εγώ ο ίδιος θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα αυτής της Συνόδου και να σας δείξουμε ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα μαζί να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση», συνέχισε ο ίδιος.

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά καθώς έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι η βούληση», επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.