Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

«Νομίζω σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η «κοινή εκτίμηση» ήταν «ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Πρέπει να βρούμε νέο όραμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Παρόλα αυτά έστω κι έτσι μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα».

Στα κοινά συμπεράσματα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «καλωσορίζουμε την παρέμβαση Γιούνκερ στο ευρωκοινοβούλιο» που μιλά για ανεργία, ανισότητες και κοινωνική συνοχή, «έννοιες ξεχασμένες από τα κοινά ανακοινωθέντα στις συνόδους των τελευταίων χρονών».

«Γίνεται ένα βήμα έστω μικρό και ανολοκλήρωτο και πρέπει να συνεχίσουμε στην ιδία κατεύθυνση», τόνισε. «Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένες πάνω σε πέτρα», συμπλήρωσε. Γιατί, όπως εξήγησε, «καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις για να λειτουργήσει».

«Οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη γιατί η ζωή τους χειροτέρευσε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να ασχοληθεί και με την ανάπτυξη», εξήγησε και σημείωσε πως «δεν φεύγει απαισιόδοξος» από την Μπρατισλάβα.