«Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση θέτει ζήτημα προς τους θεσμούς, να επιστρέψουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι στις σημερινές επαφές θα γίνει συζήτηση για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να καθυστερεί τη διαπραγμάτευση, ενώ για το θέμα των ομαδικών απολύσεων είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.

«Ο νόμος για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και ως εκ τούτου κανείς δεν έχει επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα», ανέφερε επίσης.

Αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Σε μία κατηγορία με υψηλές αποδοχές – το 20% – έγιναν μειώσεις».

Και συμπλήρωσε: «Υπολογίζουμε τις παλιές συντάξεις με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού ώστε να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους».

Επανέλαβε δε ότι «δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση έκανε παρέμβαση στις επικουρικές όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ μικτά».