Τα οικονομικά αδιέξοδα που βιώνουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής λιτότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισήμανε η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στα νέα γραφεία της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αναλυθεί σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε κρίση, τα οποία αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται αποσπασματικά μέσα από το πρίσμα των μνημονίων και των υφιστάμενων προαπαιτούμενων του 3ου προγράμματος προσαρμογής και τα οποία θεωρούνται από τους θεσμούς αναγκαία για την ομαλή ροή χρηματοδότησης της χώρας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολυετούς εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο θα έχουν μερίδιο και συμβολή (δικαίωμα και υποχρέωση) όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της πρότασης, όπως είπε, αποτελεί η επίτευξη μιας ελάχιστης πολιτικής και κοινωνικής σύνθεσης που θα αφορά σε κάποιες κεντρικές εθνικές γραμμές, οι οποίες θα εξυπηρετούν το στόχο της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα: δημοσιονομική πολιτική, επενδυτική πολιτική, πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή.

Η ΓΣΕΒΕΕ, επιπρόσθετα, έθεσε θέματα που πλήττουν ευθέως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως η νέα αρχιτεκτονική της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής, η οποία φαλκιδεύει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Σήμερα, υπογράμμισε ο Γιώργος Καββαθάς απαιτείται ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με σαφείς αποστάσεις από τις διάφορες πολιτικές παραλλαγές λιτότητας όλων των προηγούμενων ετών. Επίσης, έθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ το ζήτημα της ουσιαστικής αποκατάστασης του κοινωνικού διαλόγου, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε επίσης τα σημαντικά ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, όπου καταγράφεται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσαρμοστική ικανότητα. Για αυτό το λόγο, η πρόταση για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες την περίοδο της κρίσης, αποτελούν κεντρικούς παράγοντες της παραγωγικής ζωής της χώρας και δήλωσε ότι δεσμεύεται για την ουσιαστική στήριξη τους.