Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ερωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η εφαρμογή των κριτηρίων για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και ζητήματα που άπτονται της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, όπως π.χ. οι επιστροφές και οι επανεισδοχές μεταναστών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο επαφών της Ε.Ε. με την Άγκυρα, καθώς, εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο, για το ίδιο θέμα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα μεταβούν στην τουρκική πρωτεύουσα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Οι δύο επίτροποι θα συναντηθούν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Τουρκίας για το ζήτημα της βίζας και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και επιπλέον θα προεδρεύσουν στον επόμενο γύρο πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.-Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει επηρεαστεί. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία», ανέφεραν κοινοτικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι μετά τις 20 Μαρτίου οι παράνομες διελεύσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατακόρυφα στα 92 άτομα ημερησίως, ενώ όλο τον Αύγουστο ο μέσος όρος αφίξεων ανήλθε στις 112 ημερησίως. Μόνο την περασμένη Δευτέρα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αφίξεων (462), επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ενώ μία ημέρα πριν οι αφίξεις ήταν μηδενικές και μία μέρα μετά (την περασμένη Τρίτη) οι αφίξεις μειώθηκαν ξανά στις 102.

Το 2016, οι ημερήσιες παράνομες διελεύσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα έφταναν τις 2.000 ημερησίως, ενώ στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015, τις 10.000.