Καίτοι τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα στην Καλλιθέα και την εν εξελίξει δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, στο Μέγαρο Μαξίμου παράλληλα κινούνται σε ρυθμούς ΔΕΘ, προετοιμάζοντας την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδιο.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τις «υποσχέσεις» για νέες άδειες. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς απηύθυνε έκκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση «να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», ενώ από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί τη ΝΔ ότι με τη στάση της «υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη διαπλοκή».

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παράλληλα, στηλιτεύουν τη στάση της ΝΔ κάνοντας λόγο για κυβίστηση. «Μέσα σε λίγες ώρες από την ακύρωση του νόμου Παππά πέρασε στη δημοπρασία και νέων αδειών» σχολιάζουν δηκτικά, διερωτώμενοι πού αποδίδεται η εν λόγω μεταστροφή. Παράλληλα, αρμόδιες πηγές διατυπώνουν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία όπως τονίζουν καλείται να απαντήσει η ΝΔ: Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν μπει στα κρατικά ταμεία από τη δημοπρασία εάν ακυρωθεί ο διαγωνισμός; Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων αδειών σε περίπτωση που σε μελλοντικό χρόνο προκηρυχθούν και νέες, δεδομένου ότι το τίμημα θα ήταν σαφώς χαμηλότερο για τους αρχικούς πλειοδότες;

Την ίδια ώρα πάντως και εν αναμονή του «λευκού καπνού» από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Ηρώδου Αττικού προετοιμάζεται πυρετωδώς η «βαλίτσα» του Αλέξη Τσίπρα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι στενοί του συνεργάτες Δημήτρης Τζανακόπουλος και Δημήτρης Λιάκος έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους τα περισσότερα «ραβασάκια» των υπουργών τόσο για τα πεπραγμένα στα χαρτοφυλάκιά τους όσο και για τους στόχους και τυχόν «λευκές τρύπες», με το σύνολό τους να αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεσή τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από σήμερα τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνο Μίχαλο για το «πλέξιμο» του πρωθυπουργικού λόγου στη ΔΕΘ αφού έχουν πρώτα ληφθεί υπόψην και τα σχετικά αιτήματα και προτάσεις. Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου την Πέμπτη θα περάσουν εν συνεχεία και εκπρόσωποι της εμποροβιοτεχνικό, επαγγελματικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, που θα γίνει με κεντρικό σύνθημα τη «δίκαιη ανάπτυξη» σε βάθος τριετίας θα χωρίζεται σε τρία σκέλη: Το οικονομικό, τις επενδύσεις και την κοινωνική πολιτική. Ως εκ τούτου, μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, πιθανότατα από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει και τις αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη φορολογία ακινήτων, τις οποίες προανήγγειλε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Στη φαρέτρα του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα… εργασίας, με πηγές του υπουργείου να τονίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να ρίξει και στα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία έχουν ξεπαγώσει, με τη ρητορική του Μαξίμου να επικεντρώνεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος με το οποίο πραγματοποιούνται σε σχέση με το παρελθόν. Για αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός αναμένεται την Παρασκευή να βρεθεί στο Κιάτο όπου θα επισκεφτεί το τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Τέλος, όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, μετά και το τετ α τετ του οικονομικού επιτελείου με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται βέβαιοι για την έγκαιρη υλοποίησή τους εντός του Οκτωβρίου, με περισσότερα από τα μισά από τα χρήματα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ να διοχετεύονται εκ νέου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ως «ένεση ρευστότητας» στην αγορά.