Κάλεσμα προς την ΝΔ να ανασκευάσει, να ανακαλέσει και να αλλάξει την γραμμή της περί ακύρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στους συμμετέχοντες σε αυτόν ότι «δεν υπάρχει τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας», απηύθυνε από την Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Παππάς απευθύνθηκε από το βήμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως πρέπει σήμερα να ανασκευάσει, να ανακαλέσει και να αλλάξει την γραμμή της περί ακύρωσης του διαγωνισμού. «Τι λέει ότι θα κάνει η ΝΔ δηλαδή; Θα δοθούν άδειες μετά από 30 χρόνια σε αυτή τη χώρα για πρώτη φορά νόμιμες κι αν ποτέ πάρει την εξουσία θα τις ανακαλέσει και θα επιστρέψει τα λεφτά; Και θα τις δώσει μετά σε ποιους; Θα επαναφέρει αυτό το καθεστώς;» διερωτήθηκε ο κ. Παππάς, ζητώντας «στοιχειώδη γενναιότητα και λογική» από την ΝΔ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αντί να κάνει κριτική σε αυτή την κυβέρνηση, πρέπει να ανακαλέσει, να μην κοροϊδεύει τον λαό, να αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες λένε εδώ και χρόνια ότι το καθεστώς αυτό είναι παράνομο, αλλά και να αναφερθεί στις τελευταίες αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίες αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον για την ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού. «Αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και το Σύνταγμα και τους νόμους» είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στους προκατόχους του υπουργούς λέγοντας πως «για λίγα λεπτά δημοσιότητας πήραν το ξίφος και επιτίθενται» και καλώντας τους να τιμήσουν το παρελθόν τους και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί δεν έγινε διαγωνισμός στην δική τους θητεία. «Τους έβαλε κάποιος τρικλοποδιές; Τους πίεσε κάποιος; έβαλαν οι ίδιοι τρικλοποδιά στον εαυτό τους;» διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας κι επισήμανε ότι αυτά περιμένει να ακούσει ο ελληνικός λαός «κι όχι φθηνή κριτική».

Ενόψει της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Παππάς απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής και στους συμμετέχοντες διαμηνύοντας πως «τρόπος για υπέρβαση της νομιμότητας δεν υπάρχει» και «κανένας δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του». «Οι νόμοι ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως ονόματος, ανεξαρτήτως ένδοξου παρελθόντος και μέλλοντος. Τελεία και παύλα. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τρομοκρατεί δημόσιους λειτουργούς να παρακάμψει την πρώτη διαδικασία, η οποία είναι διαφανής και κρυστάλλινη, για τον διαγωνισμό πλανάται πλάνη οικτρά και νομίζει ότι ζει σε προηγούμενες εποχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επιπροσθέτως πως πολλοί τολμούν σήμερα, όπως και η ΝΔ, να υποστηρίζουν ότι είναι παρωδία ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος έχει εννέα συμμετέχοντες για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και αντέτεινε: «Δεν ήταν παρωδία η ανοιχτή μεθόδευση, με την οποία παρέδωσαν τον αέρα της χώρας – η οποία αποτέλεσε την συνεύρεση των υπαρχόντων κακώς εχόντων και μη αδειοδοτημένων πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών – παρέδωσαν τον αέρα της χώρας;» ρώτησε προς το Σώμα ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας πως υπήρξε μία μεθόδευση και προσθέτοντας πως τα πράγματα σε σχέση με αυτή τη σύμβαση πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους.

«Τι να συγκρίνει κανείς; Τον διαγωνισμό που διεξάγεται τώρα και έχει πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την εταιρική μορφή, με τον διαγωνισμό της DIGEA, τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, ο οποίος άφηνε να συμμετέχουν ακόμη και μονοπρόσωπες εταιρείες και δεν είχε ως προαπαιτούμενο κανέναν έλεγχο για την προέλευση των κεφαλαίων; Έναν διαγωνισμό ο οποίος παραβίαζε την αρχή η οποία παντού επιζητούμε να εφαρμόζεται παντού, να μην είναι ίδιος ο πάροχος δικτύου με τον πάροχο περιεχομένου;» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Τέλος, ο κ. Παππάς, ενημέρωσε την Βουλή, ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 50 εκ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων και τον ειδικό επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν κατά το παρελθόν ενώ ήταν ψηφισμένοι από την Βουλή». «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και ειδικά καθώς ο λαός διανύει μια τέτοια δύσκολη περίοδο» είπε ο υπουργός Επικρατείας.