Στο Παρίσι βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να δώσει το παρών στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στόχος της συνάντησης, η οποία είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, είναι μία ενιαία στάση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση ενιαίων θέσεων σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την παρέμβασή του στη βάση της σοσιαλιστικής ατζέντας, τονίζοντας πως «δεν επιχειρεί να βγει από αριστερά, αφού δεν θα βάλει καν θέμα ανάσχεσης της λιτότητας». Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού για δεύτερη φορά στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς μόνιμα στην ελληνική ατζέντα είναι η προσπάθεια απαγκίστρωσης των προοδευτικών δυνάμεων από το άρμα του ΕΛΚ.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτό θα επιτευχθεί, πόσο μάλλον άμεσα, ωστόσο οι εξελίξεις στην οικονομία και το προσφυγικό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί μία τέτοια δυναμική διάσπασης της συμμαχίας των προοδευτικών σοσιαλιστών με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης», σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η Σύνοδος στο Παρίσι εξάλλου εκλαμβάνεται από την Ηρώδου Αττικού ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για προετοιμασία σε επίπεδο διεθνών επαφών της Συνόδου της Αθήνας για τις μεσογειακές χώρες στις 9 του Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός μετώπου του Νότου απέναντι στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του.

Η συνάντηση στο Παρίσι θα γίνει στο κάστρο Chateau de La celle Saint – Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού. Το κάστρο που περιήλθε στην ιδιοκτησία του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει μεγάλες διεθνείς συναντήσεις.

Παρ’ ότι προσκεκλημένος για την αυριανή συνάντηση είναι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω των τραγικών συνεπειών του χθεσινού σεισμού στη χώρα του.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή είναι: Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, ο Εσθονός υπουργός Υγείας και Εργασίας Γεβγένι Οσινόφσκι, ο Λουξεμβούργιος υπουργός εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν, ο Μαλτέζος υπουργός εξωτερικών Ζωρζ Βέλα, ο πρόεδρος του Βελγικού Σοσιαλιστικού κόμματος Ελιο ντι Ρούπο, ο Ισπανός ΓΓ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού κόμματος (PSOE) Πέντρο Σανσέζ Περέζ – Καστεχόν, ο αρχηγός του εργατικού κόμματος (PVDA) της Ολλανδίας Ντιεντερίκ Σάμσον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέϊ Στανισέβ.

Από την Κομισιόν θα συμμετάσχουν: ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.