Ο άνθρωπος που το 2006 κατέβηκε στην πολιτική σκηνή με το σλόγκαν «Μπαίνουμε στο παιχνίδι» γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του για δεύτερη φορά κρατώντας στα χέρια του το τιμόνι της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού κατάφερε να γίνει ο νεότερος αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος στη Μεταπολίτευση, έγινε και ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, αλλά με ισχυρό πολιτικό λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν εμφανιζόταν ως επικεφαλής των μαθητικών καταλήψεων το 1990, ίσως ούτε και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σχεδόν 25 χρόνια αργότερα θα διεκδικούσε την πρωθυπουργία της χώρας.

tsispaasrassfwe1

Σήμερα ο πρωθυπουργός κλείνει τα 42 του χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1974. Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα ίδρυσε την εταιρία Τ&Τ Τεχνική Ο.Ε. Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια αναγκάζεται να το αφήσει λόγω της ανάληψης της ηγεσίας του Συνασπισμού.

Από δημοτικός σύμβουλος, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και μετά πρωθυπουργός

Τον Οκτώβρη του 2006 και αφού μετρά ήδη δύο χρόνια ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας μετά το 4ο συνέδριο του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί την επιλογή έκπληξη του τότε προέδρου Αλέκου Αλαβάνου για το δήμο της Αθήνας.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Ο 32χρονος τότε Τσίπρας με βασικούς αντιπάλους τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη καταφέρνει να βγει τρίτος στις δημοτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας όμως το 10,51% με τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ευρέως γνωστός ως ένα νέο άφθαρτο νεανικό πρόσωπο στην πολιτική ζωή της χώρας

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ), διαδεχόμενος στην θέση τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%).

Η μεγάλη του στιγμή ήρθε το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση του κοινοβουλευτικού κόσμου, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς και αφήνοντας έτσι γερή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 το «πρώτη φορά Αριστερά» είναι γεγονός για την Ελλάδα. Ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε με διαφορά τις εκλογές και έφερε για πρώτη φορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα κόμμα που προέρχεται από τις τάξεις της ανανεωτικής Αριστεράς.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο οικογενειάρχης Αλέξης Τσίπρας

ΜΠΕΤΥ ΜΠΑΖΙΑΝΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μία δυναμική γυναίκα». Η φράση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της Περιστέρας Μπαζιάνα. Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα είναι η γυναίκα που βρίσκεται ανελλιπώς στο πλευρό του την τελευταία εικοσαετία αν και μέχρι και σήμερα ελάχιστοι την αναγνωρίζουν, καθώς αποφεύγει διακριτικά τα φώτα της δημοσιότητας. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις ιδέες που πρεσβεύουν, δεν έχουν παντρευτεί έχοντας συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Φοίβο – Παύλο και τον Ορφέα – Ερνέστο που είναι ο βενιαμίν της οικογενείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να του δίνει ως δεύτερο όνομα αυτό του ινδάλματός του, Τσε Γκεβάρα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΕΤΥ ΜΠΑΖΙΑΝΑ

Το ζεύγος Τσίπρα γνωρίστηκε στα έδρανα μίας σχολικής αίθουσας στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, με τους δύο τότε έφηβους να μην μπορούν να φανταστούν ότι έμελλε να πορευτούν μαζί στη ζωή.

Το ανήσυχο πνεύμα και ο δυναμισμός της Μπέτυς είχε διαφανεί ήδη από τους πρώτους μαθητικούς αγώνες που είχαν δώσει μαζί με τον Αλέξη το ’90 και συνεχίστηκε μέσα από τις τάξεις της ΚΝΕ, στην οποία ήταν οργανωμένη ως φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ίδιος δυναμισμός είναι αυτός που δίνει κουράγιο και αναζωπυρώνει την πυγμή του Αλέξη Τσίπρα καθημερινά.