Με τις φράσεις «προφάσεις εν αμαρτίες» και «επικοινωνιακή παράσταση» υποδέχθηκαν στη Νέα Δημοκρατία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό κράτος. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι το Μαξίμου αντιλαμβάνεται το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχει εγκλωβιστεί και μέσα από ανακοινώσεις «δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας» επιχειρεί να παίξει εκ νέου το χαρτί της αμιγώς ταξικής ατζέντας. Στην ίδια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας εντάσσουν εξάλλου και τις θεσμικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πέραν τούτου, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκης στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι εν λόγω εξαγγελίες έγιναν «από την ασφαλή αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου», καλλιεργώντας εκ νέου την εικόνα απουσίας που φιλοτεχνείται για τον Αλέξη Τσίπρα, δη μετά την αποχή του από τη συζήτηση για το αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του. Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ τονίζεται πως ο πρωθυπουργός όσο περνά ο χρόνος και γίνεται πιο αισθητή στην τσέπη του πολίτη η «σκληρή διαπραγμάτευση», τόσο χάνει την αμεσότητα που του είχε δώσει σημαντικούς πόντους στο παρελθόν και προτιμά να απευθύνεται σε ασφαλή ακροατήρια, συνήθως… κομματικά.

«Εάν θέλει να έχει την πραγματική εικόνα, ας επικοινωνήσει απευθείας με τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους πολύτεκνους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους νέους, που εξαιτίας της πολιτικής του δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν χάσει κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ό,τι και να κάνει, ό,τι και να πει ο κ. Τσίπρας, ούτε θα σταματήσει, ούτε θα ανακόψει την αντίστροφη μέτρηση που, εδώ και καιρό, έχει ξεκινήσει για τoν ίδιο και την Κυβέρνησή του» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αφήνοντας ωστόσο, όπως πράττει τον τελευταίο καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός αντιπολιτευτικής ρητορικής τα αιτήματα του πρόσφατου παρελθόντος για πρόωρες εκλογές.