Αντίθετος με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δυαρχία, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες ορισμένες από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Διαφωνώ με την εκλογή από τον λαό, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μια δυαρχία και δεν θα οδηγήσει σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, στη λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου είναι να γίνεται μια πρώτη διαδικασία εκλογής στη Βουλή, όπου να απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, μια δεύτερη με τα 3/5 και μια τρίτη με 160 ψήφους, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε καμία ψηφοφορία, η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρατείνεται για έναν χρόνο.

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση πρώτα – πρώτα περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες θέσεις σε θετική κατεύθυνση, ορισμένες που είναι σε λαθεμένη κατεύθυνση και δεν περιέχουν άλλα που θα έπρεπε να υπάρχουν» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και της διενέργειας δημοψηφίσματος επί του συνόλου της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αντίθετα, εμφανίζεται σύμφωνος με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ορισμένα θέματα, με πρωτοβουλία των πολιτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς επίσης και με τον διαχωρισμό των σχέσεων μεταξύ κράτους και εκκλησίας.