«Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών της συγκυρίας και για αυτό το λόγο δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάζες σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε προχωρήσει σε σειρά νομοθετημάτων. Έχουμε επιταχύνει την έρευνα για τα θαλασσοδάνεια Η εντολή που πήραμε από τον λαό δεν ήταν μονοδιάστατη. Όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση. Είναι και μια εντολή ρήξης με το παλιό και αυτό θα υλοποιήσουμε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πάλι απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία πάντα και έφερε παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης. Ξέχασε βέβαια να μας πει πως αυτές οι χώρες έχουν κουλτούρα συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Πρέπει να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα. Μπορείτε να έχετε την αλαζονεία πως θα το διεκδικήσετε αυτό κ. Μητσοτάκη. Έχετε την ελπίδα να θεωρείτε πως μπορούμε να επιστρέψουμε στον παλιό δικομματισμό».

Επιπλέον, επισήμανε, επίσης, ότι στις 21 Μαΐου 2009 η κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16, «το καταθέτω στα Πρακτικά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μου έκανε εντύπωση πως ήρθατε εδώ εσείς απόψε να μιλήσετε σε εμάς για καιροσκοπισμό. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού. Αντανακλά την συνειδητοποίησή μας πως πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή. Κατανοώ κ. Μητσοτάκη την μεγάλη σας επιθυμία να γίνετε πρωθυπουργός. Αλλά δεν μπορείτε να γίνετε πρωθυπουργός επειδή σας αγάπησαν τα συμφέροντα, η κ Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Για να γίνετε πρωθυπουργός πρέπει να σας αγαπήσει ο λαός» και συμπλήρωσε: «Αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυσκολεύομαι να το κατανοήσω. Πως σε μια ιστορική στιγμή που μια κυβέρνηση φέρνει στη βουλή εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική, δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείστε να παίξετε σημαντικό ρόλο. Προφανώς προτιμάτε να μπείτε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη».

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Σήμερα θυμηθήκατε να λοιδορήσετε τον κ. Λεβέντη. Όταν πήγαινε κόντρα στην κυβέρνηση ήταν σημαντικός πολιτικός παράγων».