Δριμεία κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, άσκησε ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση του μπόνους των εδρών, που ο ίδιος υπερασπίστηκε.

«Άλλη μια φορά σε αυτή την αίθουσα πρέπει να λειτουργήσει η συνείδηση. Ακόμη κι αν λειτουργείτε υπολογιστικά, αυτή τη φορά πρέπει να λειτουργήσετε με τη συνείδηση σας», είπε αρχικά ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, το νομοσχέδιο αυτό «αφορά το μέλλον της χώρας».

Υπερασπιζόμενος την κατάργηση του μπόνους, ο κ. Λεβέντης σημείωσε πως «η χώρα πτώχευσε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Αν και -όπως είπε- «ακόμη κι εσείς που φέρνετε την απλή αναλογική, έχετε εκλεγεί με ενισχυμένη. Λίγο πολύ όλοι έχετε μπει στη βουλή χωρίς αντιστοιχία με τους ψηφοφόρους»

«Κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ ψάχνουν προφάσεις και δικαιολογίες για να μην ψηφίσουν και επικαλούνται ασυνάρτητα και δευτερεύοντα πράγματα», σημείωσε ο κ. Λεβέντης και τόνισε πως «το πρωτεύον είναι το μηδέν μπόνους: Να μην υπάρχουν καταλυμένα έδρανα που δεν αντιστοιχούν σε ψηφοφόρους».

Μιλώντας για το θέμα της «κυβερνησιμότητας», αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ μιλά γι’ αυτό. «Εάν το Σεπτέμβριο δεν συγκεντρώνονταν οι απαραίτητοι βουλευτές, δεν θα απευθύνονταν στο ΠΑΣΟΚ και σε μένα κι εμείς θα βάζαμε όρους;»

«Πρέπει να δίνεται επιπλέον διάστημα ολίγων ημερών για να σχηματίζεται κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης και τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι «μιλά ευθαρσώς για κυβερνησιμότητα και σπέρνει το φόβο».

«Σε  κάθε νομοσχέδιο κοιτάμε με τι πνεύμα το φέρνει ο άλλος ή αν είναι καλό για τη χώρα; Σκεφτόμαστε δηλαδή ‘δεν θα ψηφίσω επειδή τα φέρνει κάποιος με ύπουλη διάθεση’;» αναρωτήθηκε ο  κ. Λεβέντης και κάλεσε τους βουλευτές να κοιτούν «τι είναι καλό για τη χώρα, όχι για τα κόμματα μας».

Όπως είπε, «από τη σημερινή ψήφο εξαρτάται ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρα. Πρέπει να φύγουμε από το μονοκομματικό σύστημα και να πάμε σε κυβερνήσεις συνασπισμού».

«Η ΝΔ ονόμασε βόμβα το νομοσχέδιο. Βόμβα για την ίδια είναι, όχι για τη Δημοκρατία», τόνισε και απαντώντας στην κριτική που του ασκούν ότι είναι «δεκανίκι του Τσίπρα» είπε ότι «αν είμαι δεκανίκι θα φανεί από αύριο».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τη ΝΔ, τόνισε πως «εσείς θέλετε δώρα γιατί ξέρετε ότι δεν μπορείτε να πείσετε τον κόσμο».

Κατόπιν ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων άσκησε κριτική προς το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος με την κα Φώφη και θεωρώ πως θα τιμωρηθεί από το λαό. Στη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ είχε την απλή αναλογική. Ο Ανδρέας την πρόδωσε. Κι εσείς την προδίδετε δεύτερη φορά. Τη νύχτα που θα χαίρετε η Δεξιά, εσείς ίσως δεν θα υπάρχετε στην αίθουσα».

«Γιατί φοβάστε την ψήφο στα 17; Την Ελλάδα την πτώχευσαν οι νεότεροι ή οι γηραιότεροι;», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ενώ συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ δήλωσε: «Θα χρεώσουμε στον Τσίπρα και όσα έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά; Η ΝΔ έλεγε ότι η Ελλάδα έβγαινε από το Μνημόνιο, ωστόσο δεν έφερε ούτε μία επένδυση. Είστε μια παράταξη με βαριά κληρονομιά».

«Η χώρα πτώχευσε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Κάθε φορά λέγατε ‘χαμένη ψήφος’ για να μην πάρουν ψήφους τα μικρότερα κόμματα. Και παίρνατε το μπόνους και μετά κάνατε ρουσφέτια για να παραμένετε στην εξουσία. Οι ωραίες αυτές μέρες θέλετε να συνεχίσουν. Δεν θα έχουμε ακυβερνησία (σ.σ. με την απλή αναλογική), απλά δεν θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ».

Ωστόσο, όπως είπε, «από τη ΝΔ το περίμενα (σ.σ. να μην ψηφίσει), από την Φώφη και Ποτάμι δεν το περίμενα. Θα έρθει η νύχτα των εκλογών και θέλω να δω πώς θα απολογηθεί η Φώφη όταν δει το γύρο του θριάμβου του Μητσοτάκη. Θέλω να δω τι θα πει. Να μην ξεχάσει η Φώφη ότι ο λαός τιμωρεί όταν προδίδονται δημοκρατικά ιδανικά».