Στο Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνουν τα πλάνα τους ενόψει της τελικής ευθείας, στην οποία έχει μπει ο εκλογικός νόμος, εντείνοντας μέχρι την ύστατη στιγμή τις πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ. Τα «κουκιά» δείχνουν να έχουν κολλήσει κοντά στις 180 έδρες, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να εκτιμούν ότι αν και τίποτα δεν αποκλείεται, το εγχείρημα των 200 ψήφων για την εφαρμογή του νέου εκλογικού είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ως βασική αιτία στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν την… αναζοπύρωση του «φλερτ μεταξύ ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, επαναφέροντας τον όρο «τρόικα εσωτερικού» ή εν προκειμένω… «τρόικα εκλογικού».

Πάντως ασχέτως εάν ο νέος εκλογικός θα τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες ή της μεθεπόμενες εκλογές, στο Μαξίμου τονίζουν τις ευθύνες των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και την προσήλωση στο πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική. Την ίδια ώρα τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τα επόμενα σχέδια νόμου, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή (νομοσχέδιο για οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων, κινητικότητα στο Δημόσιο), δεδομένου ότι ένεκα του βεβαρυμένου προγράμματος του πρωθυπουργού αλλά και της θερινής ραστώνης που έχει κάνει εμφανή τα σημάδια της σε μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες καθυστερήσεις.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα πάντως βρίσκεται ήδη η επόμενη μεγάλη θεσμική αλλαγή, που δεν είναι άλλη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανακοινωθεί στις 24 Ιουλίου. Βασικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι το νέο Σύνταγμα εκτός από τον εξοστρακισμό παθογενειών του πολιτικού συστήματος, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να αλλάζει ριζικά τη στάση και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του κράτους, προάγοντας σημαντικά το θεσμό των δημοψηφισμάτων.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν καλά πως το μείζον ερώτημα, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσει αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι η απευθείας ή όχι εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Το εν λόγω θέμα, αν και στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα προκαλέσει έντονα προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ να έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της γραμμής Μητσοτάκη, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Και τούτο, διότι και στο εσωτειρκό του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα στην Κίνηση των «53+» έχουν εκφράσει εμφατικά τη διαφωνία τους με την απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό.

Η χρονική συγκυρία της έναρξης του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ωστόσο προκαλεί προβληματισμό για τη στάση που θα τηρήσουν οι «53+», καθώς δύο μήνες πριν το Συνέδριο του Οκτωβρίου, θεωρείται δεδομένο ότι η εσωκομματική τάση θα θελήσει να εμφανιστεί συμπαγής απέναντι σε θεσμικές αλλαγές με τις οποίες έχει υπογραμμίσει ανοιχτά ότι δεν συμφωνεί με κείμενο – παρέμβαση στον ιστότοπο commonality.gr. «Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απλή αναλογική, στην οποία βρέθηκε σύμφωνος με το κόμμα και τις πάγιες θέσεις του, θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκτός από την αντιπολίτευση, πιθανές αντιδράσεις και από το εσωτερικό της Κουμουνδούρου σε μία συζήτηση που αναμένεται να αποτελέσει και άτυπο προθάλαμο των συσχετισμών δυνάμεων ενόψει του Συνεδρίου.