«Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω» είπε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, όταν στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα άνοιξε συζήτηση ακόμη και για την πρόθεση του Ρέντσι να παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν επικρατήσει η πρότασή του στο ιταλικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο «Θέλει πάλι δημοψήφισμα».

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν επίσης πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου με αντικείμενο τις προτάσεις για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση έγινε συζήτηση περί δημοψηφισμάτων με αιχμή την ορατή διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας σε τροποποιήσεις πολλών άρθρων του Συντάγματος.

Εκεί λοιπόν ο πρωθυπουργός φέρεται να πρότεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπουν σε δημοψήφισμα τα άρθρα στα οποία υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων, εκείνος όμως διαφώνησε λέγοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα.

Γενικώς ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε με απόλυτο τρόπο αντίθετος στην προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου και ασφαλώς στην πρόταση Τσίπρα για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

«Αφού θα ήθελες να είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση γιατί δεν αποδέχεσαι την απλή αναλογική; Πώς γίνεται να έχουν τέτοιο χαρακτήρα οι εκλογές εάν κάποιος από τους δύο θα έχει πάρει μπόνους 50 εδρών;» είναι μια φράση που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα από ανώτατη κυβερνητική πηγή.