«Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Βρετανία γίνεται, αλλά χωρίς τη Γαλλία δεν γίνεται», είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσουν οι ξενοφοβικές φωνές και να μεταφερθεί το αρνητικό κλίμα από το Brexit στη Γαλλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γενικά δημιουργεί έναν επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και μεγάλο πρόβλημα διακυβέρνησης στην ίδια τη Βρετανία γιατί, όπως είπε, κανείς δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με τη διαχείριση της κρίσης.

Χαρακτήρισε «κατά βάση ξενοφοβική» την ψήφο υπέρ του Brexit, εξέφρασε την άποψη ότι προήλθε περισσότερο από αντίδραση στην έλευση εργαζομένων, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και εκτίμησε, ότι, στην επικράτηση του Brexit συνέβαλε και η «δημαγωγία ψεύδους» που, όπως επισήμανε, είχε εξαπολύσει ο κ. Φάρατζ και διάφοροι άλλοι δημαγωγοί.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μεταφερθεί όλο αυτό το κλίμα στη Γαλλία και να μην ευνοήσει την περαιτέρω άνοδο της Λεπέν, γιατί σε αυτή την περίπτωση, ουαί και αλίμονο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε: «ΕΕ χωρίς τη Βρετανία γίνεται, χωρίς τη Γαλλία δεν γίνεται και αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο χάρτη για να καταλάβει γιατί».

Εκτιμά επίσης, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακληθεί η απόφαση για το Brexit, ή ακόμα και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, προβλέπει ότι θα ακολουθήσει και αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και υπογραμμίζει ότι το καλύτερο για όλους, θα ήταν να γίνει όσο γίνεται νωρίτερα η ενεργοποίηση του άρθρου 50.