Να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία ενός προοδευτικού συνασπισμού που θα μπορέσει να αποτελέσει αντίβαρο στις πολιτικές που έχουν οδηγήσει προ αδιεξόδου την Ευρώπη, όπως διαφάνηκε και με το Brexit που αποφάσισαν οι Βρετανοί, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει μπαράζ συναντήσεων με ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Η στάση της Ελλάδας και οι συσχετισμοί δυνάμεων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρέθηκαν στο επίκεντρο στο «μίνι υπουργικό» της Δευτέρας υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τις επαφές που έχει προγραμματίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο για τις Βρυξέλλες, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη δημιουργία του προοδευτικού μετώπου. Έτσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εκπροσώπους των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, και εκπροσώπους των ευρωπαίων Πρασίνων.

Στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας του με τη Σοσιαλδημοκρατία, μετά και την τηελφωνική συνομιλία του Σαββάτου με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

Την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των ηγετών των ευρωπαίων σοσιαλιστών που συγκαλεί ο Φρανσουά Ολάντ. Η σύσκεψη ήταν να γίνει στη Ρώμη στις 26 Μαΐου και είχε αναβληθεί εξαιτίας της συντριβής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, αλλά πλέον τα νέα δεδομένα του Brexit επίσπευσαν τις διαδικασίες.

Όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει την Παρασκευή απευθείας από το Παρίσι για το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα.