Προβληματισμός αλλά και έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο 48ωρο μετά και το «σεισμό» του Brexit στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός με το στενό επιτελείο του εξετάζουν προσεκτικά τόσο τυχόν επιπτώσεις για την Ελλάδα, όσο και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για αλλαγή ρότας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με αφορμή την απόφαση σταθμό της Βρετανίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών και αστάθεια εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα που επιχειρεί να ξαναμπεί μετά από καιρό σε κατάσταση κανονικότητας. «Οποιαδήποτε αναταραχή δεν είναι θετική για εμάς» σημειώνει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, υποδηλώνοντας τους φόβους του Μεγάρου Μαξίμου για τα απόνερα του Brexit.

Ωστόσο στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι κίνδυνος Grexit, τον οποίον έσπευσαν πολλοί να ανασύρουν «δεν υπάρχει, καθώς έχει απομακρυνθεί οριστικά».

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι εκτός από την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακροδεξιών κομμάτων η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των γερμανικών κύκλων και των δορυφόρων τους που θέλουν να δημιουργήσουν μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε την Ελλάδα όπως και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε δεύτερη μοίρα με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι εξαιρετικά επώδυνες και να τορπιλίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μονάχα τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ το πρωί του Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο υπογράμμισαν την ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Ενόψει της κρίσιμης “κουτσουρεμένης” Συνόδου των έξι ιδρυτικών μονάχα μελών της ΕΕ την Τρίτη, ο Φρανσουά Ολάντ είχε συνάντηση στην ίδια κατεύθυνση της δημιουργίας μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου, τονίζοντας ότι «μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη, όπου θα επιστρέψει η πολιτική και θα πάρει τα ηνία από τους τεχνοκράτες είναι το όραμα που υπηρετούμε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές», ενώ επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα «όχι στους λαούς, αλλά στις ηγεσίες της Ε.Ε. και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκαν, τις καρικατούρες του σώφρονα βορρά και του τεμπέλη νότου που καλλιεργήθηκαν, την ξενοφοβία, τις μονομερείς ενέργειες, τα κλειστά σύνορα».

Παράλληλα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις σημερινές κάλπες της Ισπανίας, οι οποίες τρεις μέρες μετά το Brexit και ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος επιχειρεί να στήσει αναχώματα στο Βερολίνο, αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Και αυτό διότι μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής με νίκη του Podemos θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία και θα ενισχύσει περαιτέρω τον υπό δημιουργία συνασπισμό. Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στον κοινό αγώνα των Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς που δίνουν τη μάχη των εκλογών στην Ισπανία λέγοντας «κρατήσαμε είμαστε όρθιοι, σας περιμένουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη».