«Η σύγκριση από τα αξιόπιστα και επίσημα στοιχεία είναι καταλυτική και δείχνουν από την μια την πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης όπως επίσης καταδεικνύουν και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα για τις κυβερνήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος», ανέφερε απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση 44 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για ζητήματα λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις των βουλευτών της Ν.Δ για αργούς ρυθμούς των φορολογικών ελέγχων και «πενιχρά αποτελέσματα», ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης του 70%, και σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων, σε αντίθεση, όπως είπε με την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , σε σημείο ορισμένα να έχουν μέχρι και διπλασιαστεί.

«Το 2014 είχαμε 6.622 ελέγχους και 3.654 παραβάτες. Το 2015 έχουμε 26.000 ελέγχους και 10.668 παραβάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε:

Για τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα, από το ΚΕΦΟΜΕΠ είπε ότι «το 2014 είχαμε 249,7 εκατομμύρια ευρώ σύνολο βεβαίωσης. Το 2015 είχαμε 417,2 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση 67%». Για τους ελέγχους των off shore εταιρειών είπε πως «το 2014 υπήρχαν έσοδα 456.000 ευρώ, ενώ το 2015 746.000 ευρώ». Σε ότι αφορά τους ελέγχους των εμβασμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είχαμε 350.000 το 2014 και 857.000 το 2015 και στους ελέγχους φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου 290 το 2014, 694 το 2015».

Σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «έχουν αυξήσει πάρα πολύ οι έλεγχοι και το συνολικό ποσό του καταλογισμού ενώ το 2014 είχαμε 165 εκατομμύρια, το 2015 είχαμε 276 εκατομμύρια. Αύξηση 66,35%».

Σε ότι αφορά τις παραβάσεις στα καπνικά προϊόντα είπε ότι, «το 2014 για τα καπνικά είχαμε ποσό βεβαίωσης 59.894.000 ευρώ και το 2015 είχαμε 147.664.000 ευρώ. Συνολικά καπνικά και καύσιμα -διότι στα καύσιμα είχαμε μια πτώση- 77.948.000 το 2014, 161.447.000 το 2015».

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε επίσης την ενίσχυση του ΣΔΟΕ με προσωπικό υψηλών προσόντων και τόνισε ότι η υπηρεσία θα ενισχυθεί με προσωπικό υψηλού επιπέδου. Θα φέρουμε διάταξη που θα θέσει για τις εκκρεμούσες υποθέσεις με σειρά προτεραιοποίησης. «Εμείς άλλωστε είμαστε εκείνοι που παρατείναμε κατά ένα έτος την περίοδο παραγραφής για τις εκκρεμούσες περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι λάθος να προσπαθείτε να εξομοιώσετε τα όσα κάνατε εσείς με την λίστα Λαγκάρντ, με όσα κάνουμε εμείς με την λίστα Μπόργιαν, που μέσα σε τρεις εβδομάδες είχαμε ταυτοποιήσει εκατοντάδες ονόματα», ενώ αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ είπε, ότι το 2015 βεβαιώθηκαν φόροι 173,9 εκατομμυρίων ευρώ και ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 96 υποθέσεις όταν το 2014 είχαν βεβαιωθεί φόροι 23,4 εκατομμυρίων και είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε μόλις 38 υποθέσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων ο κ. Αλεξιάδης αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, και εξήγγειλε την εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για το λαθρεμπόριο.

«Ο αγώνας για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς ξεκίνησε. Και θα τον δώσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό» κατέληξε.

“Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ, και τα φορολογικά έσοδα το 2015 παρουσιάζουν υστέρηση 3 δισ. ευρώ έναντι του 2014, είπε ο βουλευτής της Ν.Δ και τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ ο Χρήστος Δήμας, ανέφερε ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων είναι στο 1,1% και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ.

«Κάνατε σημαία τις λίστες και τώρα πρέπει να μας πείτε τι τις κάνατε», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης και πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ στις αρμόδιες διωκτικές αρχές αμέσως μόλις την παρέλαβε και από το 2013 με δική μας εντολή ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε διακόσιες πενήντα οκτώ υποθέσεις.

«Υπάρχει ένα γενικό και εκτεταμένο κλίμα ροπής προς την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας και την κατάργηση των προστίμων» υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει φρενάρισμα στην λίστα Λαγκάρντ και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

«Αφού είχατε τόσες επιτυχίες γιατί αυξήσατε τους φόρους παντού», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο πόλεμος εναντίον της φοροδιαφυγής απεδείχθη «κενός περιεχομένου» και πρόσθεσε ότι αντί εισπράξει τα 2,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι θα εισέπραττε από τη λίστα Λαγκάρντ, το 1 δισ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, και τα 2 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων, επιβάλλει νέους φόρους 6 δισ. ευρώ.

Για πάνω από 10 λίστες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Σαχινίδης. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει την εισπραξιμότητα ενώ απευθυνόμενος στη Ν.Δ αναρωτήθηκε τι αποτελέσματα έφερε επί των ημερών της.

«Βαθειά ταξικό», χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής και ανέφερε ότι από τα τα 50 δισ. ευρώ των φόρων μόλις τα 2 δισ. ευρώ, καταβάλλονται από το μεγάλο κεφάλαιο, και πρόσθεσε ότι, αυτό το διάστημα έφυγαν πάνω από 140 δισ. ευρώ από τη χώρα, με διάφορα φορολογικά τερτίπια.

«Πρέπει να καταλάβουν οι βουλευτές και οι ιθύνοντες νόες της κυβέρνησης ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την αλλαγή του συντάγματος αλλά για θέματα που σχετίζονται με την εφορία, με τα τηλέφωνα σε οφειλέτες δανείων, με τις περικοπές των συντάξεων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος θέλει να συμβολίσει την κατάσταση θα μετρήσει 90.000 λιγότερους δικαιούχους του ΕΚΑΣ».

«οι βασικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, η πάταξη της γραφειοκρατίας δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο και μπορεί να αποτελέσουν πεδίο συναίνεσης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς, και πρόσθεσε πως, η έξοδος από την κρίση όπως σημείωσε, θέλει περισσότερες συνθέσεις και λιγότερες συγκρούσεις για να γυρίσει σελίδα η χώρα, αρκεί βέβαια όπως είπε, «το βιβλίο της Ελλάδας να είναι ακόμα ανοικτό…».

«Έγιναν πολύ περισσότεροι έλεγχοι με βάση τα στοιχεία τα οποία υπήρχαν και τα έσοδα για το Δημόσιο ήταν τουλάχιστον τα διπλά”, υποστήριξε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καμμένος και σημείωσε ότι επί 40 και πλέον χρόνια δεν έγινε προσπάθεια για την εισαγωγή του «πλαστικού χρήματος», έως ότου μια «πυρηνική βόμβα μας έσκασε στα χέρια».

«Δίνουμε αντιπυρετικά σε μια οικονομία που έχει πυρετό και όχι αντιβιοτικά για να γίνει καλά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ουσιαστικός έλεγχος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τραπεζών με τις εφορίες.

«Όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.