Στροφή και επανασχεδιασμό των πλάνων του έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς όλο το βάρος πέφτει από την πλευρά του Μαξίμου στην άμεση προώθηση των έτοιμων νομοσχεδίων και τις μεγάλες θεσμικές τομές με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού επιτελείου θεωρείτο δεδομένος μεσούσης της διαπραγμάτευσης, τα νέα δεδομένα, τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων του Μαξίμου και η προσπάθεια για φυγή προς τα εμπρός μέσα από την αριστερή διακυβέρνηση έχουν μεταβάλλει τα πλάνα του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες είχε δεχθεί εισηγήσεις για άμεσο «λίφτινγκ» την επομένη της αξιολόγησης.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η εκτίμηση ότι ο συνδυασμός των προωθούμενων νομοσχεδίων κρίνεται αναγκαίος για την στροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας και από κοινού με την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο στη βάση της απλής αναλογικής μπορούν να αφήσουν το πραγματικό «αριστερό αποτύπωμα» που θέλει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να «κάψει» το χαρτί του ανασχηματισμού σε μία χρονική συγκυρία που αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Σε αυτό το μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς του στο υπουργικό συμβούλιο να τρέξουν όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι τώρα, δηλαδή εκτός μνημονιακού πλαισίου, θα κριθούν όλοι.

Πέραν τούτου, ύψιστης σημασίας κρίνεται και το αναγκαίο άνοιγμα του κόμματος στην ευρεία κοινωνική βάση και σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και να «πάρουν θέση» στη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπερ αναμένεται να γίνει και με την πόλωση που θα δημιουργήσει και ο νέος επί τω αναλογικότερω εκλογικός νόμος στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του Σεπτέμβρη εκτιμάται από την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου ότι θα δώσει νέα πνοή, αφού θα έχει προηγηθεί τρίμηνη εξόρμηση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να επικοινωνηθούν τόσο οι δυσκολίες αλλά όσο και τα θετικά της μέχρι τώρα κυβερνητικής προσπάθειας.

Ωστόσο, ο γρίφος του ανασχηματισμού συνεχίζει να ταλανίζει το Μαξίμου, καθώς εάν δεν γίνει μέσα στο καλοκαίρι και πάει προς το Σεπτέμβρη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «καούν» οι νέοι υπουργοί, καθώς από τον Οκτώβριο ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση και θεωρείται δεδομένο πως απαιτείται ένα διάστημα προσαρμογής, «διερευνητικό» για το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο. Και ο λόγος που παραμένει για τους υπουργούς η δαμόκλειος σπάθη του ανασχηματισμού, είναι αφενός για την επιτάχυνση του έργου του, αφετέρου γιατί έχουν διαπιστωθεί αβελτηρίες και καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα υπουργεία από την «τρόικα» αξιολόγησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ως εκ τούτου, μέχρι νεωτέρας παραμένουν και δύνανται να «κερδίσουν» το χαμένο έδαφος οι υπουργοί το όνομα των οποίων είχε «παίξει» δυνατά για αντικατάσταση. Μεταξύ αυτών είναι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία πιθανολογείται ότι θα παραμείνει κάτοικος Μαξίμου με αναβαθμισμένο συντονιστικό ρόλο καθώς το έργο της κρίνεται θετικό, της υφυπουργού Ανάπτυξης, Θεοδώρας Τζάκρη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα (λόγω του ζητήματος που είχε ανακύψει με τους ΑΝΕΛ).

Ενδεικτικό είναι ότι και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη προχθές σημείωσε μεν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα επί του παρόντος, υπενθυμίζοντας ωστόσο τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «όλοι κρινόμαστε». »Ο πρωθυπουργός θα κρίνει αν χρειάζεται ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος τοποθετεί υπουργούς, τους κρίνει και όταν κρίνει ο ίδιος προχωράει σε ανασχηματισμό. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, όλοι ξέρουμε -και εγώ σε αυτή τη θέση που είμαι, αλλά και άλλοι υπουργοί- από την πρώτη στιγμή, από τον Σεπτέμβριο έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός και είπε ότι σε κάποιους μήνες θα κριθείτε. Κρινόμαστε όλοι. Το σημαντικότερο είναι ότι κρινόμαστε από τον κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.