Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε, νωρίτερα σήμερα, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα τελευταία φαινόμενα παραβατικότητας και βανδαλισμών στην πόλη των Αθηνών και του έθεσε την ανάγκη λήψης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, γεγονός που θέτει -όπως είπε- ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο προτίθεται να θέσει στις πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και του διαλόγου που έχει ανοίξει σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι και το πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα, το οποίο είναι πολύ προοδευτικό σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, επιτρέπει πολλά. Αρκεί να πιστέψουμε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες που της ανήκουν, αλλά να τις έχει όλες, και να έχει και τα μέσα για να τις ασκήσει. Τότε καταξιώνεται και τότε εφαρμόζεται και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε επισημαίνοντας: «Όταν δε το κράτος ασχολείται με πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πράξει εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί αυτή το κάνει καλύτερα. Και όταν λέω για το κράτος, δεν εννοώ μόνο για το κεντρικό κράτος, εννοώ και για το αποκεντρωμένο. Γιατί κάποτε στον τόπο μας, πρέπει να κάνουμε και αυτή τη διάκριση επιτέλους. Άλλο η Αποκέντρωση και άλλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «έστω και χωρίς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ας αποδώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αφετηρία την Αθήνα και αυτά που είδαμε, εκείνα που της ανήκουν. Γιατί διαφορετικά, δεν είναι μόνον ότι έχουμε ένα πολιτικό λάθος. Έχουμε και ένα θεσμικό λάθος. Και μην υποτιμάμε και τη σημασία του θεσμικού λάθους».