Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα όσα ανέφερε για τον «κόφτη χρέους» απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός «ακουσίως, βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου» και συστήνει στους συνεργάτες του «να είναι πιο προσεκτικοί».

Στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως ο «κόφτης» του 15% θα είχε μειώσει σημαντικά τις αποπληρωμές της χώρας την περίοδο 2009-2014. «Όμως για την περίοδο 2015 – 2030, αν ο “κόφτης” του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική “λύση”, που καθιστά το χρέος βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι […] “διασφάλισαν” πως την περίοδο 2015 – 2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ».

Πάντως, «ούτε οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δικαιούνται να διατυμπανίζουν πως οι χαμηλές αποπληρωμές που έφεραν με το Μνημόνιο 2 καθιστούσαν το χρέος βιώσιμο».

«Το χρέος παραμένει καθ’ όλα μη βιώσιμο και κανένας “κόφτης” δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα – ιδίως αυτός που σήμερα συζητείται. Μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας (δηλαδή μείωση μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% κάτω του 1,5%), σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση χρέους, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα ανατρέποντας τη σκοτοδίνη χρέους – ύφεσης», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.