Για σκληρό ροκ σε έναν τομέα που, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο Μαξίμου, δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους», ετοιμάζεται η κυβέρνηση με αφορμή τη σκόνη που έχει σηκωθεί από την αντιπολίτευση με αφορμή τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις υπεράκτιες εταιρίες.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος εισηγητής της τροπολογίας δεν θα αρκεστεί σε μετωπική επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την «εσκεμμένη σύγχυση», αλλά θα αναφερθεί και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και αρχηγών κομμάτων που καλούνται να… συμμορφωθούν με τη νέα νομοθετική ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι διαρροές του Μαξίμου σημείωναν την Τρίτη πως αναμένουν «με ενδιαφέρον να δούνε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από offshore επιχειρήσεις», προσθέτοντας με νόημα πως «θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

Με την τροπολογία για την πλήρη απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή τη μετοχική σύνθεση οποιασδήποτε εταιρίας του εξωτερικού, ακόμα και εντός της ΕΕ, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να απαντήσουν εμφατικά τόσο στη «σπέκουλα», την οποία καταλογίζουν στη ΝΔ, όσο και στις αντιδράσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού και την Κουμουνδούρου, που νωρίτερα την Τρίτη είχε περάσει στην αντεπίθεση με το πρωτοσέλιδο της Αυγής.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω τροπολογία που έρχεται σήμερα στη Βουλή αποτελεί προσθήκη στην υπάρχουσα διάταξη και δεν συνεπάγεται την απόσυρση της αρχικής, γεγονός που όπως τονίζουν καθιστά έωλη την κατηγορία της αντιπολίτευσης για «νομοθετικό προηγούμενο» για όποιον μπορεί να εμπλέκεται σε υπεράκτια εταιρεία. Παράλληλα, υπεραμύνονται της αρχικής διάταξης δεδομένου ότι ο μόνος διαχωρισμός που μπορεί να υπάρξει είναι μεταξύ συνεργαζόμενων και μη συνεργαζόμενων φορολογικά χωρών, που αποτελεί και τη βάση της επίμαχης διάταξης. Προς επίρρωση ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη πως «η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί».

Πάντως, το ζήτημα των υπεράκτιων εταιρειών σήμανε κόκκινο συναγερμό στο Μαξίμου, ενώ αρχικά στη σύσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν υπήρχε ομοφωνία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, υπήρξαν εισηγήσεις για διατήρηση της διάταξης καθώς ήταν εναρμονισμένη με τις διεθνείς συνθήκες και άλλες υπέρ της τροποποίησής της με τρόπο που να καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης των offshore για πολιτικά πρόσωπα. Την απόφαση πήρε σύμφωνα με πληροφορίες πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, προκρίνοντας την ριζική λύση της πλήρους απαγόρευσης ώστε να εκλείψει κάθε σκιά για το ζήτημα και να δοθεί η ευκαιρία στο Μαξίμου να περάσει στην αντεπίθεση.

Το θέμα το οποίο ανέκυψε σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου είχε να κάνει με το ανεφάρμοστο της υπάρχουσας νομοθεσίας που είχε δημιουργηθεί επί ΠΑΣΟΚ το 2010, καθώς απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, αλλά δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Ενδεικτικά συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν περιπτώσεις πολιτικών προσώπων, όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, οι οποίοι βρέθηκαν να μετέχουν σε αντίστοιχες εταιρίες αλλά εν τέλει αθωώθηκαν λόγω της έωλης διάταξης. «Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στην τελική κατάρτιση της τροπολογίας αναφορικά με το κατά πόσο η νέα διάταξη θα αφορά και δικαστές, τραπεζίτες και προέδρους ΔΕΚΟ, όπως η παλαιότερη.