«Η δέσμευση του πρωθυπουργού ισχύει. Δεν πρόκειται να αναζητηθούν τα αναδρομικά. Τώρα με ποιον τρόπο συγκεκριμένο θα γίνει θα το βρούμε σε συνεργασία και σε διάλογο με τους δανειστές μας», είπε στον realfm 97,8 ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής αναδρομικά για το ΕΚΑΣ.

Στο ερώτημα αν ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε: «Εχει κλείσει επί της ουσίας, ότι δεν θα αναζητηθούν τα αναδρομικά, που είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κάθε άνθρωπο. Τώρα το πως θα γίνει, αν θα γίνει όπως ήταν η αρχική σκέψη με ένα ad hoc επίδομα από το ταμείο αλληλεγγύης ή με άλλον τρόπο είναι κάτι που αφορά τη διαδικασία όχι την ουσία».

Και σημείωσε: «Μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι ακόμα καλύτερο, να μην υπάρξουν καν αναδρομικά. Δηλαδή να συμφωνήσουμε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα γίνει αργότερα απ’ ότι προέβλεπε ο νόμος, από 1/1/2016, οπότε να μην υπάρχει καν ανάγκη για συμψηφισμό. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε κανέναν δεν πρόκειται να ζητήσουμε πίσω τα χρήματα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο που ψηφίστηκε ο νόμος».

Σχετικά με τη χθεσινή του δήλωση για τον καφέ και το τσιγάρο ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Δεν πρέπει να απομονώνουμε μία δήλωση». Και σημείωσε: «Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πολύ κακά πράγματα. Αυτό που ζητούσαν οι δανειστές που ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα και στο νερό από 13 στο 23%, πράγμα που θα εξόντωνε τα λαϊκά νοικοκυριά, ή να δεχθούμε επιλεκτικές μικρές αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά όπως ήταν το τσιγάρο και ο καφές».

Συνέχισε δε λέγοντας για το θέμα: «Εσείς θα περιορίζατε λίγο την κατανάλωση βενζίνης, τον καφέ ή το τσιγάρο ή θα προτιμούσατε να σας κοπεί το ρεύμα ή το νερό. Ανάμεσα στα δύο πράγματα ποιο είναι το λιγότερο κακό;».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τις offshore o κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ, το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρείες. Από την άλλη μεριά είναι το ζήτημα της νομικής αποτύπωσης». Και τόνισε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται».

Στο ερώτημα αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι».