«Πλέον έχουμε λίγο ανασάνει, τώρα πρέπει να παράγουμε πολιτική, με συγκεκριμένη πορεία για τη χώρα και η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε. Αυτή θα φέρει σε καλύτερη θέση τη χώρα και δουλειές στους πολίτες», δήλωσε η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η  Χαρά Καφαντάρη μιλώντας  Στο Κόκκινο  ανέφερε:

«Στα εργαλεία που διαθέτουμε, όπως είναι τα ΕΣΠΑ και οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες, με τελευταία αυτή για τον αγωγό TAP, περιλαμβάνεται και  αναπτυξιακός νόμος.

Σήμερα, στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης του νομοσχεδίου, που μάλλον θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα χρειαστεί τέσσερις συνεδριάσεις από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πριν πάει στην Ολομέλεια.

Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την δημιουργία και ενίσχυση καινοτομικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων, καθώς προκρίνει νέες τεχνολογίες και καινοτομία ειδικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα, σε πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση».

Η κ.Καφαντάρη σημείωσε εξάλλου ότι από το Καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα δεν έχει ενεργό αναπτυξιακό νόμο. «Τα χρήματα που είχαν δοθεί ως τότε είχαν πάει κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το 50% των κονδυλίων να καταλήξει μόλις στο 4% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Ο νέος νόμος φέρνει μία εντελώς διαφορετική λογική, που στηρίζει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δεν αφήνει απ’ έξω και τις μεγάλες. Παράλληλα, ενσωματώνονται στοιχεία γεωγραφικότητας, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε περιοχές που επιλέγονται ως στόχοι τόνωσης της ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες».

Όσον αφορά στο στοίχημα της επιστροφής στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων που κατά εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέφερε: «Είναι ένα στοίχημα που ετέθη από το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια, πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση. Το ντόπιο επιστημονικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη και αυτό θα γίνει κυρίως μέσω των μεγάλων επενδύσεων.

Για αυτή την κατηγορία, ο νέος αναπτυξιακός χρησιμοποιεί το φορολογικό πλαίσιο, που θα παραμένει σταθερό για 12 χρόνια όσον αφορά επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ.Πρόνοιες υπάρχουν και για την στήριξη της υφιστάμενης ελληνικής βιομηχανίας, που υπέστη και αυτή πλήγματα την τελευταία εξαετία».