Την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για διαφορετικό μείγμα πολιτικής με χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο πολιτικοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν για μισή ώρα στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο γαλάζιο επιτελείο, την ώρα που εντός συνόρων ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την διάταξη για τις «υπουργικές» υπεράκτιες εταιρίες, επιχειρώντας να «τελειώσουν» το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το τετ α τετ του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Όπως και στο εσωτερικό, έτσι και εκτός συνόρων η ΝΔ μιλά την ίδια γλώσσα» σημείωνε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη αναφερόμενος στα όσα διεμήφθησαν στο Λουξεμβούργο. Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση για ρυθμούς ανάπτυξης 4% για μία συνεχή πενταετία αρχής γενομένης από το 2017, όπου πλέον η ΝΔ στοχεύει σε πολιτικές εξελίξεις, με παράλληλη μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% και με το «τυράκι» για βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Βασικό επιχείρημα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που είχε σε πολύ καλό κλίμα με την κ. Μέρκελ, ήταν ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πιστή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Αντ’ αυτού, ο επικεφαλής της ΝΔ αντιπρότεινε το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που ζητά η Νέα Δημοκρατία, υπερθεματίζοντας στην ομογάλακτό του από το ΕΛΚ για την μεταρρυθμιστική προσήλωση της παράταξης και την πεποίθηση του ίδιου πως υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια μείωσης των δαπανών από το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην προβληματική τακτική της κυβέρνησης που διόγκωσε το πρόβλημα, στάθηκε στην ανάγκη η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να είναι μακράς πνοής έτσι ώστε οι ροές να παραμείνουν περιορισμένες, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας (Ελληνικό κ.λπ.)

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραβρεθεί στην εκδήλωση του ΕΛΚ δηλώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία, είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δε διαπραγματεύτηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η ΝΔ είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην ιδέα μιας ισχυρής Ευρώπης και μιας ισχυρής Ελλάδας, η οποία θα βρίσκεται «στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η άνοδος του «ακραίου λαϊκισμού», που απειλεί να υπονομεύσει τις αξίες που εγγυώνται την ευρωπαϊκή ενότητα.
«Απέναντι στο λαϊκισμό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να προτάξει τον ορθό λόγο του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα τα οποία κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη», κατέληξε.

Με τον τελικό απολογισμό από το δεύτερο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να έχει θετικό πρόσημο, στο γαλάζιο στρατόπεδο ετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς ήδη στα σκαριά βρίσκεται συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.