«Η επιβολή νέων φόρων δε θα αποδώσει και χρειάζεται μια διαφορετική ανάγνωση του μνημονίου καθώς πρέπει να κόψουμε τις σπατάλες και όχι να προσθέτουμε συνεχώς νέους φόρους», ανέφερε για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και αναφερόμενος στις απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, βουλευτών ότι θα φορολογηθούν οι «Μενουμεευρωπαίοι», δήλωσε ότι υπάρχει υποκρισία από τους «φευγοευρωπαίους» που θέλουν να απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας, να κάνουν ό,τι τους λέει ο Σόιμπλε και να λένε στους αδύναμους ότι «εσένα σκεφτόμαστε και στο τέλος της ημέρας, σε εσένα θα τα δώσουμε».

«Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν τα νούμερα. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει άλλη πολιτική που θα βασίζεται σε έσοδα. Δεν υπάρχει περίπτωση από τους νέους φόρους να εισπραχθούν τα ποσά που λέγονται. Αυτό θα συμβεί όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του κόσμου αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Γιατί η κυβέρνηση μέσω των στελεχών της καλεί τον κόσμο σε ανυπακοή για να μη πληρώσει τους φόρους. Όταν βγαίνουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί και στελέχη και λένε “αυτό που νομοθετήσαμε ήταν έγκλημα” το μήνυμα που λαμβάνει ο κόσμος είναι “αντισταθείτε στο έγκλημα”. Είναι μια πρόσκληση και ένα κλείσιμο του ματιού, στελεχών της κυβέρνησης, κακομαθημένων πολιτικών – στον κόσμο, να ανατρέψει στην πράξη τη φορολογική πολιτική», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Ο Πρωθυπουργός πρέπει βάλει μεγάλο μαχαίρι στις σπατάλες του κράτους και να δίνει το παράδειγμα στην κοινωνία. Όταν λοιπόν νομοθετείς, εν μέσω κρίσης και προσθέτεις καινούργιες πολιτικές θέσεις, το μόνο που κάνεις είναι να σπαταλάς χρήμα. Το Ποτάμι έχει υποδείξει πως μπορούμε να κόψουμε 3,5 δις € που αφορούν κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου οι οποίες είναι εντελώς ανύπαρκτες».

«Μερικοί “φευγουμεευρωπαίοι” έχουν την εξής σκέψη: “χωθήκαμε, περνάμε καλά. Αποφασίζουμε και για τους φίλους μας. Κάνουμε προσλήψεις. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λέει ο Σόιμπλε. Δεν θα πρέπει να έχουμε ένα αφήγημα προς όλους τους αδικημένους; Πλασάρουν το αφήγημα ότι “δεν είναι αυτό που νομίζεις. Εμείς κατά βάθος εσένα αγαπάμε. Σε βάθος χρόνου, σε σένα θα τα δώσουμε”. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή η κρίση πληρώνεται από τα πιο αδύνατα στρώματα. Όταν βάζεις ένα μεγάλο οριζόντιο φόρο, αυτό συμβαίνει. Όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ στα προϊόντα, ποιον πλήττεις πιο πολύ; Τον πλούσιο με το κότερο ή τη γυναίκα που παίρνει 500 ευρώ; Ας αφήσουμε την μπουρδολογία, μέσα από μια αριστερή χρυσόσκονη και ας μιλήσουμε για τα προβλήματα της χώρας, τα οποία, δυστυχώς, δεν επιλύονται προς όφελος των πολλών», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να έχει ο Κώστας Σημίτης στο χώρο του Κέντρου, είπε:

«Ο Κώστας Σημίτης είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κατά την εκτίμησή μου μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμος για την χώρα. Και στο εξωτερικό γιατί πολλοί έστω και με καθυστέρηση αντιλαμβάνονται τα πράγματα και τις τομές που προσπάθησε να κάνει, αλλά και στο εσωτερικό. Τον ακούμε, τον υπολογίζουμε, πρέπει να είναι χρήσιμος, αλλά μην τον εμπλέκουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Το μπόι του είναι πολύ μεγαλύτερο».