«Κόκκινο» χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο στη Νέα Δημοκρατία σήμερα για το κρίσιμο τετ-α-τετ που θα έχει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο.

Στη Συγγρού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη δεύτερη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σιδηρά Καγκελάριο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θέσει επί τάπητος την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για διαφορετικό μείγμα πολιτικής ως βάση για τη διέξοδο από την κρίση και την απαγκίστρωση από τα μνημόνια. Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο την πρόταση για «συμφωνία αλήθειας», η οποία περιλαμβάνει όπως περιγράφηκε και στη Βουλή μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% (από το 3,5% που προβλέπει η συμφωνία για το 2018) και παράλληλα ανάπτυξη 4% σε ένα πλάνο πενταετίας, αρχής γενομένης από το 2017.

Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν πως ανάπτυξη 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2021 το ΑΕΠ της χώρας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 213 δις ευρώ. 213 δις ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος, ενώ παράλληλα, τονίζουν ότι θα δημιουργηθούν 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν ότι το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί το οποίο έχει στις αποσκευές του ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η πολιτική βούληση για γενναίες μεταρρυθμίσεις, ως αντιστάθμισμα για να «πείσει» τους εταίρους για συρρίκνωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. «Εάν πειστεί η Άνγκελα Μέρκελ για το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που διαμορφώνει η ΝΔ για το πρόγραμμα διακυβέρνησης, τότε η μισή δουλειά έχει γίνει»,  τόνιζε χαρακτηριστικά «γαλάζιος» αξιωματούχος από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

Η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί την πρώτη από νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα και τετ-α-τετ με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.