Μπροστά από την εικόνα «Ανάληψη» του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέου Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας.

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστική και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων.

Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα της παραδοσιακής δυναμικής που προσπαθούμε να αναδείξουμε με το κοινό έτος 2016. Έχουμε την ευκαιρία με τα εγκαίνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να επιδείξουμε την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να εκφράσουμε την δέσμευση και βεβαιότητα ότι οι δεσμοί αυτοί θα ενισχυθούν και στο άμεσο μέλλον.