«Θα ήθελα να καλωσορίζω για άλλη μια φορά τον Πούτιν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

«Η σημερινή επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα αποτελεί επιστέγασμα μιας σειράς επαφών σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιτυχημένου αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας που περιλαμβάνει σημαντικές, εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις δύο χώρες, που συνεισφέρουν στην προσέγγιση των λαών μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε το 2015 δυο φορές και να θέσουμε τις βάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν οι ιστορικοί δεσμοί των λαών μας, αλλά επειδή αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια Ελλάδα με σταθερές συμμαχίες στη δύση και ρίζες στην Ευρώπη, αλλά και μια Ελλάδα που δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή. Μια Ελλάδα που καλλιεργεί τις σχέσεις στην ευρύτερη γειτονιάς της», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η «επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται σε μια ευνοϊκή συγκυρία που η χώρα μας αφήσει πίσω την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη».

Όπως εξήγησε, «συνομιλήσαμε για για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας», όπως εξήγησε.

«Σε συνέχεια της συνόδου της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, συζητήσαμε για τις προοπτικές της συνεργασίας μας στους ενεργειακούς φορείς», αναφορικά με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και αλλού, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «συζητήσαμε για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη ρωσική αγορά. Προχωρούμε συντονισμένα στην προβολή της Ελλάδας στους ρώσους τουρίστες», ενώ «τέλος συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική στον πολιτισμό, στην επιστήμη και την τεχνολογία με εφαλτήριο το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας, αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσιας και NATO-Ρωσιας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως «σταθερή είναι η στήριξη της Ρωσίας για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ».

Αναφορικά με την κρίση στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αποτελεί βασική πηγή των προσφυγικών ροών αλλά και σημαντική περιοχή για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις, όπου η Ρωσια διαδραματίζει ενεργό ρόλο».

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ που συμμετέχει και η Ρωσία για επίλυση του συριακού με όρους που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε πως «επίσης, υποστηρίζουμε την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μίνσκ».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πίστη πως η συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδας και Ρωσίας, «θα ενισχυθεί περισσότερο προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της ειρήνης στην περιοχή» .