Ευρύ πρόγραμμα άμεσων ιδιωτικοποιήσεων, άμεση κατάργηση φορέων του δημοσίου, διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε όλο εύρος του δημόσιου τομέα, αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ένα διάγγελμα με δραματικούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της ΕΕ», υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη να προχωρήσουν με όσο γίνεται ταχύτερο τρόπο οι διαθρωτικές αλλαγές και, πρώτα απ’ όλα οι αποκρατικοποιήσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ευκαιρία, μέσα από την κρίση, να αλλάξουμε το προφίλ της χώρας».

Έτσι, επισπεύδονται οι ιδιωτικοποιήσεις, που αφορούν στην επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και στη χορήγηση νέων αδειών, στην επέκταση του χρόνου παραχώρησης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», των αδειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στην πώληση της ΔΕΠΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Παράλληλα, αποσύρεται η προσωπική διαφορά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που είχε μεταδώσει το 24h.gr, ότι οι δανειστές μας δεν είδαν εξ αρχής με καλό μάτι το μέτρο. Έτσι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που βρίσκονται στην ίδια θέση σε κάθε υπουργείο ή υπηρεσία, θα αμείβονται το ίδιο.

Τα μόνα επιδόματα, που διατηρούνται, είναι το οικογενειακό, το επιστημονικό, παραγωγικότητας και θέσης. Το πριμ παραγωγικότητας θα καταβάλλεται μετά από αίτηση παραγωγικότητας, που θα υποβάλει ο υπάλληλος.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε τομές στην αγορά εργασίας, με την εισαγωγή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, τις οριστικές αλλαγές σε Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και την εισαγωγή Ενιαίου φορέα φόρων και εισφορών στο φορολογικό σύστημα.

Όπως λέει θα υπάρχει άλλη μεταχείριση των επιχειρήσεων που απασχολούν πολύ κόσμο με αυτές που απλά παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη.

Παράλληλα εξέδωσε μία σαφή προειδοποίηση ότι αν δεν εξασφαλίσουμε τα φορολογικά έσοδα που συνάδουν στο ΑΕΠ της χώρας, δε θα ξεπεράσουμε ποτέ την κρίση.

«Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες και ανισότητες και θα συμπλεύσει με την κοινή λογική», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι θα παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα, τα οποία μας έχουν τεθεί ως όρος για την επόμενη δόση του δανείου και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δε σπάσουμε το φαύλο κύκλο, δε θα βγάλουμε το κεφάλι μας έξω από το νερό».