Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, τη διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Καματερός, υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα, και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο περί αντισυνταγματικότητας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του, σχετικά με τις αυξήσεις τιμών εκκίνησης για τις δημοπρασίες παραχώρησης παραλιών στην Κω, ο κ. Καματερός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, διαφορετικά, όπως είπε, οι αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρήσεων θα είναι μεγάλες και δικαιολογημένες και ο ίδιος θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.

«Ο κύριος Καμμένος, είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το άρθρο 101 του Συντάγματος λέει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στα νησιά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι εστί νησιωτικότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλα τα νησιά ίδια».

«Οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση ήταν να ψηφιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα» αντέτεινε ο κ. Αλεξιάδης και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν υποστήριξε την αύξηση, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι, ως κυβέρνηση, να περάσουμε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεσμευόμασταν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και τον νόμο που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές. Επεξεργαζόμαστε λύσεις σε φορολογικά θέματα, ώστε να ενισχύσουμε τα νησιά κυρίως τα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο».