Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό κατέθεσε στη Βουλή ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαμορφούμενη κατάσταση στο Σχιστό επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, πως τα κέντρα φιλοξενίας αδυνατούν να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Ιατρικές υπηρεσίες και τα απαιτούμενα φάρμακα παρέχει η Πολεμική Αεροπορία, με προσωπικό που δεν επαρκεί για τις καθημερινές ανάγκες.

Εκτός όμως από την ελλιπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανθρώπων αυτών, έχει προκύψει πρόβλημα ασφάλειας των 1850 προσφύγων και επαρκούς περιφρούρησης του κέντρου φιλοξενίας, καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός των στρατιωτών και των αστυνομικών στους οποίους έχει ανατεθεί η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προβούν στην ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού πριν να είναι αργά, καθώς και στην ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δυνάμεων Αστυνομίας και Στρατού, προκειμένου να αποφευχθούν παραβατικές συμπεριφορές».