Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, λαμβάνοντας μικρή βοήθεια από τους εταίρους της, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η χώρα μου ανέλαβε ένα δυσανάλογο, κατά γενική παραδοχή, βάρος για λογαριασμό τού συνόλου της ΕΕ. Και έλαβε τη θεωρητική διαβεβαίωση από τους εταίρους ότι “δεν θα αφεθεί μόνη της” στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της με άμεσο τρόπο και πλήρως, λαμβάνοντας μικρή βοήθεια από τους εταίρους της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και σημείωσε: «Διαπιστώνουμε ότι η αλληλεγγύη από πλευράς εταίρων βαίνει φθίνουσα την στιγμή που το πρόβλημα παραμένει οξύ. Η υπεσχημένη ευρωπαϊκή βοήθεια έρχεται στάγδην».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την απογοήτευσή του και για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης το τελευταίο δίμηνο έχουν ενταχθεί μόνο 360 πρόσφυγες, ενώ σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σωρευμένοι 56.000 άνθρωποι.

Αναφερόμενος στην αύξηση των αιτημάτων ασύλου, χαρακτήρισε ανεπαρκή την προσφορά ειδικευμένου προσωπικού από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως ο παρατεινόμενος εγκλωβισμός περίπου 56.000 ανθρώπων στην Ελλάδα λόγω του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αναγκών στέγασης και σίτισής τους επιβαρύνει υπέρμετρα τη δοκιμαζόμενη ελληνική διοίκηση και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με κύρια θέματα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του την προσπάθεια ειρηνικής εκκένωσης της Ειδομένης και αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε εύθραυστη. Επισήμανε, ειδικότερα, πως έχει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά αποτελέσματα στο πεδίο μείωσης των ροών, γεγονός που αποδεικνύει πως η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις ροές, ακόμα και να τις μηδενίσει. Σημείωσε, όμως, πως παράλληλα διαπιστώνεται αδυναμία της ΕΕ και των κρατών-μελών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης Συμφωνίας με επάρκεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξυδάκης στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, σημειώνοντας πως η αναγνώριση δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα μόνο της Ελλάδος, αλλά είναι συνολικότερο ζήτημα των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. «Η αναποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη δημιουργεί αύξηση της ξενοφοβίας και προκαλεί κρίση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η ιδέα της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας πως οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα.