Δεν υπάρχει περίπτωση ενεχυρίασης της δημόσιας περιουσίας, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, μέσω του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι θα μεταφερθούν σ’ αυτό μόνο τα ιδιωτικά ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν είναι ταμείο ξεπουλήματος, δεν ακολουθούμε τα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε ότι αν η κυβέρνηση σκόπευε να ξεπουλήσει τα ακίνητα, τότε θα συμφωνούσε με τους δανειστές στη δημιουργία ενός ταμείου, με χρονικό ορίζοντα δέκα ετών. Εξήγησε ότι η διάρκεια λειτουργίας του ταμείου είναι 99 έτη προκειμένου –όπως επισήμανε– να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τα οφέλη από τις οικονομικές συνεργασίες που θα προκύψουν μέσω της αξιοποίησης. Ο κ. Φάμελλος είπε, ακόμα, ότι δεν θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο τα στρατόπεδα, τα σχολεία, ή τα υπουργεία, τόνισε ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι ανταλλάξιμη και επισήμανε ότι ακόμα και ένα ποσοστό από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ενταχθούν.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είπε ότι ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, χαρακτήρισε «ανάσα» για την αγορά τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έκανε λόγο για εκβιασμό των δανειστών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις για να επιβάλλει αύξηση του φόρου, κατά 10%, στο νερό και στο ρεύμα.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στην Ειδομένη με την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η εικόνα της Ειδομένης έθιγε την Ελλάδα ως κράτος και ότι το πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό.