Δεκαέξι μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Γενάρη του 2015 με ακρογωνιαίο λίθο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έχοντας νοιώσει στο πετσί του τη βάσανο των σκληρών μέτρων του μνημονίου, το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στην ώρα μηδέν για τις πρώτες αποφάσεις για το χρέος.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πέρασε τη Δευτέρα στο Βόσπορο με κυρίως μενού το προσφυγικό και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ωστόσο στο μυαλό όλων βρίσκεται από την επομένη της υπερψήφισης των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου το σημερινό Eurogroup.

Ενδεικτική είναι η σπουδή του πρωθυπουργικού επιτελείου να υπάρξει τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού η κα Μέρκελ εξέφρασε τη σιγουριά της ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα αποφέρει καρπούς και δεν θα προκύψουν αναπάντεχες εξελίξεις από τυχόν εμπόδια από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Eurogroup σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των σχεδόν 11 δισ. ευρώ (αντί της κανονικής των 5,6 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου), ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα περιμένει ακόμα λίγο για την επίσημη πρώτη με γραβάτα, καθώς ο πήχης για το χρέος είναι ακόμη χαμηλά, λόγω του σημαντικού χάσματος μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Στο Μαξίμου προς ώρας αρκούνται να σχολιάσουν πως οι προτάσεις του Ταμείου είναι γνωστές και τηρούν στάση αναμονής ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ με το Βερολίνο, με το μεν πρώτο να ζητά όπως φάνηκε και από την επίσημη έκθεσή του άμεση διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους με επιμονή στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων, και το δεύτερο – απομονωμένο για πρώτη φορά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων – να προκρίνει τη μετάθεση των όποιων αποφάσεων ουσιαστικά μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας ελέω πολιτικού κόστους.

Ικανοποίηση για το τετ α τετ με Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγές της κυβέρνησης περιγράφουν το κλίμα της συνάντησης ως πολύ θερμό και εγκάρδιο. Οι δυο ηγέτες σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν μια εκτενή συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε ότι μέχρι σήμερα η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από την υλοποίηση της συμφωνίας καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές και έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές, σημειώνοντας ότι και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμα που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Πέραν τούτου ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για τις διαρκείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ενεργοποίηση των διπλωματικών διαύλων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε τομείς που είχαν ανοίξει στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο, μεταξύ άλλων τα ενεργειακά, οι μεταφορές και η σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης και η απευθείας σύνδεση Σμύρνης – Αθήνας και Άγκυρας – Αθήνας. Στο Μαξίμου υπογραμμίζουν τη σημασία της «συνέχειας» των θεμάτων αυτών, καθώς επιβεβαιώνεται πως η «καρατόμηση» Νταβούτογλου δεν επηρεάζει τις εν εξελίξει συνομιλίες.

Προετοιμασίες για Πούτιν

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Ήδη τη Δευτέρα κλιμάκιο συνεργατών του Ρώσου προέδρου βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου για την οργάνωση όλων των λεπτομερειών για το ταξίδι, στο οποίο η Αθήνα έχει ποντάρει πολλά για τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού.