Να γυρίσει γρήγορα σελίδα αρχής γενομένης από το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης θέλει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ψηφοφορία της Κυριακής που εξελίχθηκε σε μίνι θρίλερ λόγω της στάσης Βαγενά και Κατριβάνου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Και μπορεί η Άννα Βαγενά παρά την αρχική απουσία της στην πρώτη ανάγνωση των ονομάτων να υπερψήφισε τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ωστόσο η καταψήφιση από την Βασιλική Κατριβάνου του “υπερταμείου” και του “κόφτη” προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Μαξίμου, καθώς είχε προηγηθεί σχετικό “μασάζ” από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν απέδωσε. Το θέμα πλέον θεωρείται λήξαν με την παραίτηση της κας Κατριβάνου από τη βουλευτική της έδρα, την οποία λαμβάνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλησαν να προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις διαγραφής, ωστόσο κορυφαίοι κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι σημείωναν μετά την ψηφοφορία εμμέσως πλην σαφώς ότι στην Κουμουνδούρου αναμένουν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και να παραιτηθεί, παραδίδοντας την έδρα της, καθώς έχει εκλεγεί με λίστα.

Την ίδια ώρα πάντως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να περάσει άμεσα στη νομοθέτηση εκκρεμών νομοσχεδίων εκτός μνημονίου, τα οποία το Μαξίμου εντάσσει στις δράσεις προς όφελος των χαμηλότερων και ασθενέστερων στρωμάτων. Σε αυτό το μήκος κύματος και ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή πως τόσο η επιστροφή του ΕΚΑΣ όσο και το πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια δεν θα τεθούν σε ισχύ, καθώς ενεργοποιείται με πόρους 700 εκατ. ευρώ από το 1,7 πρωτογενές πλεόνασμα νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και θα βοηθήσει στην άρση αδικιών.

Στο ίδιο πλαίσιο το Μαξίμου σχεδιάζει μέχρι τον Ιούλιο να έχει φέρει στη Βουλή και δέκα σχέδια νόμου “για μία νέα αρχή”, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. θα επιφέρουν βαθιές τομές στην οικονομία, την κοινωνία και στους θεσμούς. Ως εκ τούτου, στις πρώτες προτεραιότητες του Μαξίμου είναι η κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και των σχεδίων νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις, το λαθρεμπόριο καυσίμων και πανού και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επιπλέον, θα ακολουθήσει και νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στόχος του Μαξίμου είναι εντός του καλοκαιριού να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο “νέος Καλλικράτης”, καθώς και το νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης, βάση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Με όλα τα εφόδια στο Eurogroup για αξιολόγηση και χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει έχοντας στις αποσκευές του πλέον τα προαπαιτούμενα ψηφισμένα, με το κυβερνητικό επιτελείο να προεξοφλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και να προσδοκά μία καλή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι τέτοιος που θα δώσει μία θετική για την ελληνικές θέσεις λύση σε πρώτη φάση βραχυπρόθεσμη και εν συνεχεία και μεσο-μάκροπρόθεσμη βάσει του λεγόμενου οδικού χάρτη με συγκεκριμένα μέτρα για την διευθέτηση του χρέους της χώρας.

Επί τάπητος το προσφυγικό στην Πόλη

Σήμερα πάντως, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός για την Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Συνόδου θα έχει στις 18:00 προγραμματισμένη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, καθώς παρά το γεγονός ότι οι ροές παραμένουν μηδαμινές, η απροθυμία της Ευρώπης να προχωρήσει στην απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους απειλεί να την τινάξει στον αέρα.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη Σύνοδο για εκτός προγράμματος επαφές και με Ευρωπαίους ηγέτες με το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Τρίτης.