Να χτίσει το νέο αφήγημα πάνω στο οποίο θέλει να βασίσει την αλλαγή σελίδας μετά το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας και τη διευθέτηση του χρέους επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας σαφές πρόσημο ανάκαμψης και προοπτικής για την οικονομία.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής την πεποίθησή του πως εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για την διευθέτηση του χρέους, η χώρα θα μπορέσει να βγει ακόμα νωρίτερα από το μνημόνιο και να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές το 2017. «Θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2017» δηλώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τονίζει πως «είναι νωρίς να κηρύξουμε το οριστικό τέλος της κρίσης. Όμως είναι ασφαλές να πούμε ότι μπαίνουμε σ’ ένα ξέφωτο, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα». Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή», και προσθέτει ότι στον νέο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου κεντρική θέση θα έχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη και το ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους.

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ, τα οποία θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη, καθώς υπογραμμίζουν πως η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εργασιών που σχετίζονται τόσο με διακρατικές συμφωνίες όσο και με πλήθος πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων, «αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια στον τόπο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έναρξη των εργασιών θα οδηγήσει σε 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, πολλές περισσότερες έμμεσες καθώς και συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες και την τοπική οικονομία.

Στο ίδιο πλαίσιο στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της καθημερινότητας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ζήτημα στάθηκε ιδιαιτέρως και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κοινός προβληματισμός είναι η άμεση προώθηση δράσεων με κοινωνικό – αριστερό πρόσημο, ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα της συμφωνίας. Έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνουν τα πλάνα τους, τα οποία θα παρουσιαστούν και ενώπιον των Θεσμών μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, βασιζόμενοι στους εξής πυλώνες:

«Χρήμα» στην πραγματική οικονομία μέσω waiver

Ένεση 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη ΜμΕ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Άμεση έναρξη των έργων ύψους 5,6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από το πακέτο Γιούνκερ

Ψήφιση του Αναπτυξιακού νόμου με το βάρος να πέφτει σε ΜμΕ και επενδυτικά πλάνα και πέραν των τομέων Ενέργειας και Τουρισμού, που συνέβαινε μέχρι σήμερα

Σημαντική αύξηση των εσόδων από το αναμενόμενο νέο ρεκόρ αφίξεων στον Τουρισμό

10.000 προσλήψεις στους τομείς Υγείας και Παιδείας, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη συμφωνία με τους θεσμούς

Τόνωση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας μέσα από ηλεκτρονική διαχείρηση όλων των δημοσίων διαγωνισμών

Χρηματοδοτική ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας μέσω ΕΣΠΑ

Ίδρυση Αναπτυξιακού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργεί συντονιστικά συνδέοντας την κεντρική διοίκηση με την αγορά