Η απόφαση για ανασχηματισμό ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, του οποίου άλλωστε η εκπεφρασμένη πρόθεση από την αρχή ήταν να αξιολογεί τακτικά τους υπουργούς του, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Επίκαιρα».

Για την αξιολόγηση και το χρέος, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι από τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όταν υπάρχει συνέπεια, συνεχής προσπάθεια και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, μπορούμε να πετύχουμε. Πιο σημαντικό ακόμη, προσθέτει, είναι ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε επιδιώξεις ορισμένων που θα απέβαιναν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Εκείνο, κατά συνέπεια, που απομένει για τις επόμενες ημέρες είναι η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των διαθέσιμων εναλλακτικών για παρεμβάσεις στη βιωσιμότητα του χρέους και των λεπτομερειών λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει η εκπρόσωπος, το γεγονός ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι διπλή επιτυχία με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές προσθέτει, ότι με προκαθορισμένο μηχανισμό αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, αποφεύγονται οι αυθαίρετοι υπολογισμοί -που οδηγούν ενίοτε και σε αυθαίρετες απαιτήσεις- διαφόρων θεσμικών κέντρων. Επαυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μία οικονομία που βρίσκεται ακόμη υπό επιτήρηση μεν, με ελαχιστοποιημένη την αβεβαιότητα δε.

Για τη στάση της ΝΔ, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι πρώτα από όλα να τελειώνει αυτό το επικοινωνιακό εφεύρημα περί «τέταρτου μνημονίου» και υπογραμμίζει:

«Η αναπροσαρμογή των μέτρων, αυτό δηλαδή που αποκαλείται εκλαϊκευμένα «κόφτης», προβλεπόταν σε όλες τις προηγούμενες συμφωνίες και βέβαια και σε εκείνη του περασμένου καλοκαιριού. Στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που έχει υπογραφεί τον Μάρτη του 2012 υφίσταται έτσι κι αλλιώς η υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση χωρίς να απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα. Η αλήθεια επίσης είναι ότι πρόκειται για μία ακόμη μικροπολιτική εκμετάλλευση του πιο σοβαρού εθνικού ζητήματος, από τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην υπερβολική του πολιτική φιλοδοξία, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ σχεδόν εύχεται να υλοποιηθούν σενάρια καταστροφής και απογοητεύεται όταν αυτή η κυβέρνηση τα διαψεύδει. Προφανώς λοιπόν και θα υποβάθμιζε το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν έφτασε στο σημείο να το χαρακτηρίζει βιώσιμο ακόμη κι όταν σχεδόν όλοι οι διεθνείς εταίροι μας εξέφραζαν την αντίθετη άποψη. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι πρακτικά επιδιώκει να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες για να γίνει αυτός πρωθυπουργός».